Снијег забијелио Аустрију: На западу земље обавезни ланци

GS
Foto: WetterOnline

Иако је август, неке планинске дијелове на западу Аустрије данас је забијелио снијег.

Ријеч је о двије савезне покрајине у срцу Алпа, Тиролу и Ворарлбергу, јављају аустријски медији.

Дневни лист Кронен Цајтунг под насловом “У Аустрији пао снијег. На западу обвезни ланци” и наднасловом “Иако је август”, упозорава Аустријанце да су на алпском путу планинске групе Силврета, на граници између Тирола и Ворарлберга на 2032 метра надморске висине и наплатним кућицама за путарину Биелерхöхе у општини Партенен на 1051. метар надморске висине – обавезни ланци за сва моторна возила.

Готово за неповјеровати, с обзиром да је тек почетак августа и да многи не само домаћи него и страни туристи у ово вријеме иду високо у Алпе, како би се мало расхладили и надисали свјежег ваздуха.

И побјегли од овогодишњих и у Аустрији несносних љетних врућина. Стога је, како наводи Кронен Зеитунг, због снијега од ноћас затворена популарна туристичка панорамска цеста, с много опасних завоја која води преко превоја из 39-километара дуге долине Монтафон у Ворарлбергу до долине Пазнаунтал у Тиролу.

“Зимски угођај и нешто снијега и испод 2.000 метара надморске висине није необично за август”, тврди аустријски метеоролог УБИМЕТ-а Мартин Темплин.

Снијег је забијелио и горје у источном Тиролу на висини од 1.920 метара надморске висине, као и подручје уз језеро Лунерсе у Ратикон горју (1.970 м/н.в).

На алпској страни Ворарлберга снијег је падао и на висини од око 1.500 метара изнад нивоа мора, гдје је стока још увијек у планинском подручју на испаши. А и сељаци у својим планинарским кућицама чекају на планинаре и туристе нудећи им домаће производе, сир, кисело млијеко, домаће кобасице и друге месне и остале специјалитете, преноси Феникс Магазин.

У случају да западне већи снијег морају стоку и овце одмах отјерати назад у долину.

У алпским предјелима, обично је то, након четири до пет мјесеци испаше, зависи о времену, негдје око половине септембра. Али, снијег који је пао, неће дуго остати тврде метеоролози и наговјештају већ за сутра смиривање временских (не)прилика, а за петак повратак љета и 28 степени Целзијуса.

Важна информација не само за оне који се спремају на љетни одмор него првенствено за становништво и службе хитне интервенције на југу Аустрије, које је кишно невријеме и олуја протеклог викенда потопила и нанијела огромне материјалне штете. И однијела један људски живот у Корушкој. Још горе је једино било у Словенији, која је, како пишу аустријски медији, доживјела “апокалипсу библијских размјера”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана