СМО: Високе температуре задржаће се и током августа

Танјуг
Foto: Танјуг

ЖЕНЕВА - Свјетска метеоролошка организација (СМО) саопштила је данас да се очекује да ће се високе температуре задржати током августа у великом дијелу свијета.

-Топлотни таласи ће због климатских промјена бити све чешћи и распоређени по свим годишњим добима - рекао је савјетник СМО за екстремне врућине Џон Нејрн за Ројтерс.

Нагласио је да постоје веома јаки докази да би се елиминацијом фосилних горива смањило глобално загријавање и климатске промјене.

Нејрн је рекао да се фосилна горива не могу избацити из употребе преко ноћи, али да се свакако мора предузети тај процес.

СМО је раније саопштила да се ове седмице очекује да ће температуре у појединим дијеловима Сјеверне Америке, Азије, сјеверне Африке и Медитерана бити изнад 40 степени Целзијусових током већег броја дана јер ће се топлотни талас интензивирати.

Поједине земље, укључујући чланице ЕУ, очекују да на климатском самиту УН касније ове године буде постигнута сагласност о постепеном укидању потрошње фосилних горива која изазива климатске промјене.

Земље са ресурсима нафте и гаса успротивиле су се тој идеји.

Јужну Европу погодиле су рекордно високе темепературе током шпица љетне туристичке сезоне, а екстремне температуре биљеже се и од сјевероистока САД преко Калифорније до југозапада и крајњег југа.

Велике врућине такође су погодиле и Средњи Исток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана