Смјена на челу међународно признате владе у Јемену

Танјуг
Смјена на челу међународно признате владе у Јемену

САНА - Међународно признати предсједнички савjет Јемена смијенио је премијера Мајне Абдулмалик Саједа у тренутку када коалиција предвођена САД гађа циљеве побуњеника Хута, владиних противника који имају подршку Ирана, преноси АП.

Декретом Савјета за новог премијера у понедељак је именован министар иностраних послова Ахмед Авад Бин Мубарак. Бин Мубарак, који је близак Саудијској Арабији, замијенио је Саједа, који је био премијер Јемена од 2018. године, а Савјет није навео разлог за ову реконструкцију, наводи АП.

Јемен је у грађанском рату од 2014. године, када су побуњеници Хути заузели главни град Сану и већи дио сјевера земље. Коалиција предвођена Саудијском Арабијом интервенисала је након тога и води борбе против побуњеника од 2015. године, са циљем да врати међународно признату владу на власт.

Рат, у коме је до сада убијено више од 150.000 војника и цивила, разорио је Јемен и створио у земљи једну од најгорих хуманитарних катастрофа на свијету, наводи АП.

Последњих мјесеци Хути су водили мировне преговоре са Саудијском Арабијом, али су они отежани од избијања рата између Израела и Хамаса у октобру. Хути од тада изводе нападе на бродске руте у Црвеном мору као део, како кажу, њиховог одговора на израелску операцију против Хамаса у Појасу Газе.

Због напада Хута САД и Велика Британија покренули су ракетне ударе на подручја у Јемену који су под контролом побуњеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана