Смањење кредитног рејтинга Америке "историјски неуспјех" руководства

Srna
Foto: Sputnik

ВАШИНГТОН- Чињеница да је агенција "Фич рејтингс" смањила кредитни рејтинг САД представља "историјски неуспјех" руководства земље, изјавио је данас сенатор Џо Манчин.

Агенција "Фич рејтингс", једна од три најутицајније агенције за евалуацију кредитног рејтинга, снизила је кредитни рејтинг САД, наводећи као разлог растући дуг на савезном, државном и локалном нивоу и "континуирано погоршање критеријума управљања" у посљедње двије деценије.

Манчин, демократа из Западне Вирџиније, рекао је да је то неуспјех лидерства обје политичке партије и извршне власти.

Манчин је истакао да је "Фич" посебно навео пад управљања, ерозију сарадње у савезној влади и растући национални дуг као разлоге за своју одлуку да снизи кредитни рејтинг САД.

Агенција је у уторак, 1. августа, објавила да је снизила кредитни рејтинг САД са ААА на АА+, наводећи фискално погоршање у наредне три године. Агенција за рејтинг је, такође, указала на забрињавајућа размимоилажења у вези са дугом између двије главне политичке партије у Конгресу и њиховог рјешавања у посљедњем тренутку како би се избјегла финансијска криза.

Манчин је рекао да одлука агенције "Фич" представља "строго упозорење" и да се њен сигнал не смије игнорисати. Сенатор је, такође, истакао неопходност финансирања владе и рјешавања националног дуга, у супротном би САД могле да изгубе статус суперсиле и повјерење својих савезника.

Он је рекао да ће септембар бити кључни мјесец за рјешавање проблема јер се приближава рок за финансирање савезне владе и позвао законодавце да предузму неопходне фискалне и буџетске кораке како би повратили амерички кредитни рејтинг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана