Смањене залихе обогаћеног уранијума

СРНА
Смањене залихе обогаћеног уранијума

БЕЧ - Смањене су залихе уранијума обогаћеног довољно за производњу наоружања у Ирану и испод су теоријског минимума за производњу три атомске бомбе, али проблеми са инспекторима и даље постоје, наводи се у извјештају Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/.

У извјештају ИАЕА није наведен разлог за такозвано осиромашење 31,8 килограма материјала обогаћеног до 60 одсто, након чега су залихе пале за око 6,8 килограма од посљедњег сличног кварталног извјештаја на 121,5 килограма.

"Почетком године донијели су одлуку за осиромашење. Пар седмица касније извршили су ново осиромашење, овог пута за мању количину", рекао је неименовани дипломата, напомињући да не зна разлог због којег је то Иран учинио.

Према његовим ријечима, постоји могућност да Техеран није желио да појачава тензије са Западом или су, можда постигли споразум са трећом страном.

Крајем прошле године, Иран је имао довољно обогаћеног уранијума до 60 одсто чистоће, што је близу до око 90 одсто колико је потребно за производњу оружја, и могао би да, уколико буде радио на даљем обогаћењу, произведе три атомске бомбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана