Служба безбjедности Украјине привела свештеника цркве повезане с Кремљом због продаје оружја

Танјуг
Foto: X

КИЈЕВ- Служба безбjедности Украјине (СБУ) и припадници полиције привели су у Херсону свештеника Украјинске православне цркве Московске патријаршије који се сумњичи да је продавао руско оружје и муницију, саопштила је СБУ.

Осумњичени, свештеник цркве у Херсонској области, продавао је оружје које су руске снаге оставиле након што су потиснути у украјинској офанзиви прошле јесени, наводи се у саопштењу, преноси Кијев индепендент.

Свештеник је наводно скривао оружје у два скровишта, од којих се једно налазило на градилишту нове цркве Московске патријаршије у Херсону.

Према СБУ, осумњичени је приведен док је покушавао да прода два преносна ПВО система Игла и муницију за противтенковске бацаче граната РПГ-7.

Свештеник је такође поседовао митраљез, јуришну пушку калашњиков, три ручне бомбе Ф-1 и 7.000 метака за малокалибарско оружје.

Оружје је послато на испитивање и касније ће бити предато украјинској војсци, саопштила је СБУ.

Осумњичени је наводно тражио потенцијалне купце преко својих веза, међу којима су и криминални кругови.

Служба безбједности је навела да би наставак продаје оружја „отежао унутрашњу ситуацију у Херсонум у вези са провокацијама руских специјалних служби“.

Свештенику пријети казна до седам година затвора.

Украјинска православна црква Московске патријаршије је подређена Руској цркви, за разлику од аутокефалне православне цркве Украјине.

Украјина већ дуже вријеме оптужује представнике Московске патријаршије у Украјини да служе као пропагандна рука Кремља.

Неки духовници су такође осуђени за директну помоћ руским трупама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана