Словенија преузима предсједавањe Савjетом безбједности УН, шта је све очекује

Танјуг
Словенија преузима предсједавањe Савjетом безбједности УН, шта је све очекује

ЊУЈОРК – Словенија преузима предсједавање Савjетом безбједности УН у мјесецу септембру у којем ће се већина свјетских лидера окупити у Њујорку на дебати Генералне скупштине.

Како је пренијела агенција СТА, Словенија ће формално преузети ту улогу у уторак, пошто се сутра у САД обиљежава празник Дан рада.

Словенија ће представити радни програм представницима осталих 14 чланова Савјета безбједности, а специјални представник Словеније у Савету, Самуел Жбогар, већ се преселио у канцеларију предсједника овог тијела, наводи СТА.

Главни догађај током словеначког једномјесечног предсједавања биће дебата на високом нивоу под називом Вођство за мир, која ће бити одржана 25. септембра на почетку засиједања Генералне скупштине.

Дебатом ће предсједавати словеначки премијер Роберт Голоб, а тема ће бити значај Савјета безбједности у све више подијељеном свијету.

Голоб је изјавио да Словенија преузима предсједавање у изазовно вриеме, када се чини да Савјет безбједности “са све мање успјеха рјешава конфликте, а његова улога је ограничена, иако још увијек незаобилазна”.

Словеначки премијер изјавио је да очекује искрену размјену мишљења о улози тог тијела.

-Због својих принципијелних ставова, Словенија је видљива, поштована и добро знана чланица Савета безбједности. Њен глас не само да се чује, већ и често има одјека - казала је шефица словеначке дипломатије Тања Фајон.

Она је обећала да ће та земља наставити да дјелује на “кохезиван и уједињавајући начин како би ојачала трајне вриједности УН", као и да ће "радити на консистентнијој примјени Повеље и резолуција Савјета безбједности”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана