Словачка стала уз Мађарску

Спутњик
Foto: Илустрација

Словачка је, упркос огромном притиску, подржала мировну иницијативу Мађарске за Украјину, чиме је изазвала незадовољство код високог представника ЕУ Жозепа Бореља, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

О том питању разговарано је на Савјету министара спољних послова ЕУ у Бриселу, гдје је Словачку представљао државни секретар МИП Марик Ешток.

- Словачка, словачка Влада на данашњој сједници недвосмислено је подржала мировну мисију Мађарске, мађарске Владе и мађарског премијера, упркос огромном притиску - рекао је Сијарто за телевизију М1.

Како је додао, представник Словачке јасно и гласно је рекао да немају разлога за критику мировне мисије мађарског премијера. Упркос томе, Борељ је изјавио да "осим Мађарске, свих 26 земаља чланица критикују" мировну иницијативу Будимпеште.

- Након тога је словачки колега казао да то није тако, да је он јасно рекао баш то - да с тим немају проблема. Тада се високи представник ЕУ увредио и рекао "па, добро, са изузетком Словачке" - додао је Сијарто.

Касније је Министарство спољних послова Словачке саопштило да та земља не подржава критике на рачун Мађарске због њених мировних иницијатива и "одбацује било какве идеје о бојкоту мађарског предсједавања у Савјету ЕУ".

Претходно, посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист Политико, позивајући се на писмо 63 посланика упућено шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савјета Шарлу Мишелу и предсједнику Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана