Словачка: Гувернер националне банке због мита кажњен са 100.000 евра, иде на суд

Tanjug
Foto: AP

БРАТИСЛАВА- Словачки суд казнио је данас са 100.000 евра гувернера националне банке и креатора политике Европске централне банке (ЕЦБ) Петера Казимира, у случају везаном за оптужбе за мито када је био министар финансија.

    Одлука ће бити преиспитана на поновном суђењу, јер је тужилаштво већ уложило жалбу, пренео је Ројтерс.
  

 Казимир, који тренутно у Вашингтону присуствује пролећним састанцима Светске банке и Међународног монетарног фонда, раније је негирао кривично дjело.

    Словачки премијер Едуард Хегер позвао је Казимира да поднесе оставку.
 

   "Позивам га данас да изађе кроз ова врата и никада се не врати. Неприхватљиво је да особа осуђена за примање мита од стране суда обавља функцију гувернера ове уважене институције", рекао је Хегер на конференцији за новинаре испред седишта Народне банке Словачке.
  
 Оптужница се тицала "сумње за корумпирану криминалну активност у вези са пореским пријавама против неколико привредних друштава", када је Казимир био министар финансија у претходној влади, навели су тужиоци у фебруару.
 
   У октобру 2021. Канцеларија специјалног тужиоца оптужила је Казимира за "злочин у вези са корупцијом", али је повукла тужбу прошлог јуна до ревизије.

    Словачка полиција је извршила ревизију прошлог новембра.    
 
   Словачки сајт актуалитy.ск објавио је да је Казимир оптужен да је био "курир" који је носио мито од око 50.000 евра у неутврђеном пореском поступку пореском начелнику.

    Из извjештаја није било јасно одакле је новац дошао.
 
   Казимир је био министар финансија од 2012. до 2019. године.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана