Словачка ће тражити анализу утицаја антируских санкција

Срна
Foto: Агенције

Новопостављени словачки премијер Роберт Фицо рекао је да неће подржати наредне антируске санкције ЕУ у области нуклеарне енергије и најавио да ће захтијевати од Брисела анализу утицаја санкција на Словачку.

"Најавио сам да се Словачка неће сагласити са војном помоћи Украјини и истовремено ћемо захтијевати детаљну анализу санкција Руској Федерацији у вези са начином на који то може да нашкоди Словачкој", рекао је Фицо новинарима у Бриселу.

Он је навео да постоје приједлози да би 12. пакет санкција могао да укључи аспекте који се односе на нуклеарни сектор.

"Не могу да замислим да бисмо гласали за њихово усвајање", рекао је Фицо.

Негативан став Братиславе у погледу могућих антируских санкција у области нуклеарне енергије повезује се са двије нуклеарне електране које раде у Словачкој, изграђене уз помоћ СССР-а.

Према ријечима словачког премијера, санкције Русији нису ефикасне, али он неће нужно одбацити све.

Његова позиција зависиће искључиво од националних интереса Словачке. Он је раније рекао да све антируске санкције негативно утичу на његову земљу.

На самиту ЕУ у Бриселу словачки премијер је, такође, потврдио став Братиславе о фокусирању на снабдијевање Украјине хуманитарном помоћи и учешће у њеној послијератној обнови.

"Ова помоћ ће се наставити. Ако Украјинцима и избјеглицама из Украјине буде потребна опрема за гријање, тражићемо опције да их обезбједимо" рекао је Фицо.

Међутим, истакао је како је јасно ставио до знања да, када је ријеч о могућности снабдијевања украјинских оружаних снага наоружањем из складишта у јединицама словачке војске, нова Влада неће наставити политику претходних власти.

"Имам другачије мишљење од позиције других политичара. Мислим да овај сукоб нема војно рјешење", рекао је Фицо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана