Сљедбеница Менсоновог култа на слободи након 50 година робије

Танјуг
Сљедбеница Менсоновог култа на слободи након 50 година робије

ЛОС АНЂЕЛЕС - Сљедбеница култа Чарлса Менсона, Лесли Ван Хоутен, која је са 19 година помогла у извођењу шокантних убистава богатог пара из Лос Анђелеса по налогу насилног и манипулативног вође култа, изашла је из калифорнијског затвора у уторак након више од 50 година доживотне робије.

Ван Хоутен (73) „пуштена је на условни отпуст”, наводи се у саопштењу Калифорнијског одјељења за поправне и рехабилитационе послове.

Она је напустила калифорнијску институцију за жене у Корони, источно од Лос Анђелеса, у раним јутарњим сатима и одвезена је у прелазни смјештај, рекла је њен адвокат Ненси Тетро.

-Она још увијек покушава да се навикне на идеју да је ово стварно - рекао је Тетро за Асошијетед прес.

 Гувернер америчке савезне државе Калифорније Гевин Њусом саопштио је да неће тражити од Врховног суда да суспендује одлуку о условном отпусту  Лесли Ван Хаутен, која је у затвору од 1969. године.

Канцеларија гувернера саопштила је да је мало вјероватно да ће жалба на пресуду калифорнијског апелационог суда о условном отпусту бити усвојена и да је Њусом разочаран таквом одлуком.

Ван Хоутен је првобитно осуђенѕ на смрт зато што је помоглѕ Менсоновим сљедбеницима да изврше убиства Лена Лабјанке, трговца мјешовитом робом у Лос Анђелесу и његове супруге Розмари у августу 1969.

Њена казна је касније преиначена у доживотни затвор када је Врховни суд Калифорније суспендовао савезни закон о смртној казни 1972. Смртна казна је касније поново уведена, али се није могла примијенити ретроактивно.

Породица Лабјанка је убијена у својој кући, а њихова крв је потом размазана по зидовима.

Ван Хоутен је касније описала како је Розмари Лабјанка држала јастук преко главе док су је други убадали. Затим, након наређења од стране Менсоновог сљедбеника Чарлса „Текса” Вотсона да „уради нешто”, Ван Хоутен, према сопственом признају, узела је нож и убола жену више од 10 пута.

Убиства су се догодила дан након што су Менсонови следбеници убили глумицу Шерон Тејт и још четири особе. Ван Хоутен, која је тада имала 19 година, није учествовала у убиству Тејт.

Очекује се да ће Ван Хоутен провести око годину дана у прелазном смјештају, прилагођавајући се свијету који се технолошки веома измијенио у посљедњих пола вијека.

-Она мора да научи да користи интернет и да научи да купује ствари без готовине - рекла је адвокат и додала да је Ван Хоутен дипломирала и магистрирала док је била у затвору и радила је као тутор за друге затворене људе.

Ван Хоутен је упознала Менсона на старом филмском ранчу на периферији Лос Анђелеса гдје је основао своју такозвану породицу следбеника.

Током саслушања за условни отпуст 2016. године, рекла је да су убиства била почетак расног рата који је  Менсон назвао „Хелтер Скелтер”, по пјесми Битлса.

Он је инспирисао углавном младе и женске сљедбенице да изврше убиства, укључујући убиство глумице Шерон Тејт, у августу 1969. године, што је, како је у оптужници наведено, био дио плана за подстицање расног рата.

Чланови његове такозване Породице одговорни су за низ сурових убистава која су се догодила у Калифорнији током љета 1969. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана