Слиједи вишеструка експертска истрага о паду „иљушина“

Срна
Слиједи вишеструка експертска истрага о паду „иљушина“

МОСКВА- Вишеструка сложена експертска истрага биће проведена након недавне несреће руског војног авиона како би се документовали докази да је оборен украјинским пројектилима, рекао је неименовани званичник служби за ванредне ситуације агенцији ТАСС.

- Осим тога, олупина трупа авиона биће положена на земљу како би се утврдило на које је то конкретно мјесто утицао спољни фактор -објаснио је званичник.

Према службама за ванредне ситуације, стручњаци су пронашли око 10 великих фрагмената авиона који се срушио у сриједу, 24. јануара, у руској Белгородској области.

У истрази су тренутно укључени војни истражитељи из руске Истражне комисије и војни стручњаци за авијацију. Такође, у посао ће бити укључени и представници Конструкторског бироа "Иљушин" и фабрике "Авиастар", која је пројектовала и израдила авион.

Службе за ванредне ситуације саопштиле су раније да су пронашле дијелове противваздушне навођене ракете у близини мјеста пада. Међународна заједница је покренула кривичну истрагу о несрећи.

Како су рекли руски званичници, зкрајинске оружане снаге су 24. јануара обориле руски војни транспортни авион "иљушин" (Ил-76) који је превозио заробљене украјинске војнике ради размјене ратних заробљеника.

У авиону су биле 74 особе, укључујући 65 украјинских војних заробљеника, подсјећа ТАСС.

Министарство одбране Русије је оно што се догодило назвало терористичким актом и нагласило да је Кијев знао за транспорт заробљеника на размјену, која је требало да се изврши на контролном пункту Колотиловка, и намјерно су оборили авион како би оптужили Москву за убијање украјинских војника.

Ракете су лансиране из система ПВО у селу Липци у Харковској области.

Песков: Запад није одлучно осудио обарање "иљушина"

Земље Запада нису одлучно осудиле обарање руског војног авиона "Ил-76" који је превозио украјинске ратне заробљенике за размјену, али ситуација захтијева одговарајућу процјену свјетске заједнице, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Из западних земаља још нема одлучне осуде овог стравичног терористичког акта, стравичног уништења авиона који је превозио наше људе. Прије свега, ту су били наши пилоти и наши људи у пратњи, односно погинули су Руси - истакао је Песков.

Он је напоменуо да је погинуо велики број украјинских ратних заробљеника.

-Нисмо чули ни ријеч осуде. Зато, наравно, оно што се догодило захтијева одговарајућу процјену свјетске заједнице - навео је Песков.

На питање да ли Русија планира да пружи доказе о кривици Кијева за инцидент, Песков је одговорио да ће одлуке бити донесене чим буду добијене све информације.

Први замјеник сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански нагласио је да ако се потврди употреба америчких или њемачких ракетних система "земља-ваздух" у нападу и обарању "иљушина" изнад Белгородске области, западне земље ће постати саучесници у злочину који је починила украјинска Влада, пренио је ТАСС.

-Према прелиминарној истрази, украјинске оружане снаге извеле су овај терористички напад помоћу противваздушног ракетног система. Ракете су лансиране из села Липци у Харковској области - изјавио је Пољански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана