Скупштина Сјеверне Кореје за укидање свих економски споразума са Јужном

Танјуг
Скупштина Сјеверне Кореје за укидање свих економски споразума са Јужном

СЕУЛ - Врховни народна скупштина Сјеверне Кореје изјаснила се за укидање свих споразума о промовисању економске сарадње потписаних са Јужном Корејом, пренијела је данас сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА наводећи да се односи двије Кореје нагло погоршавају.

Скупштина у Пјонгјангу, која предузима формалне кораке да се званично усвоји политика коју диктира владајућа Радничка партија, гласала је за укидање свих закона који регулишу економске везе са званичним Сеулом, укључујући специјални закон о функционисању туристичког пројекта "Планина Кумганг", преноси Ројтерс.

Туристичке посјете овој планини представљале су симбол почетка економске сарадње током периода активних односа двије Кореје почетком 2000-их и привукле су скоро два милиона посјетилаца из Јужне Кореје.

Пројекат је обустављен 2008. године након што је један јужнокорејски туриста залутао у забрањену зону гдје су га убиле сјевернокорејске снаге.

Сјеверна Кореја сада поручује да свог јужног сусједа сматра ратним непријатељем и прошле године је иступила из војног пакта потписаног 2018. године с циљем деескалације тензија у близини границе постављене по окончању Корејског рата 1953. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана