Скупљено 190.000 еура за Бразилца који је спасио дјецу нападнуту ножем

Танјуг
Foto: РТЕ.ие

ДАБЛИН - Више од 190.000 еура скупљено је данас за Бразилца који је помогао да се заустави напад ножем на дјецу код школе у центру Даблина, што је изазвало велико улично насиље антимигрантских активиста, због тога што су вјеровали да је нападач био странац.

Новац за бразилског имигранта Каја Бенисија, возача мотоцикла, скупљен је у акцији на интернету, пренио је Ројтерс 

Бенисио је за медије рекао да је помогао у заустављању нападача, иначе човјека у педесетим годинама, тако што га је ударио у главу кацигом за мотор. 

У другој акцији скупљено је 81.000 еура за радника „јаслица“, који је такође помогао да се нападач задржи подаље од дјеце. 

Насилни протести избили су у четвртак у Даблину након напада ножем нешто послије 13 сати по локалном времену код једне школе у близини трга Парнел, а било је и повријеђених који су хоспитализовани у различитим болницама широм града, преноси ирски јавни сервис РТЕ. 

Према наводима полиције, повријеђено је најмање пет особа, међу којима је и једна теже повријеђена дјевојчица, док друго двоје дјеце има лакше повреде. 

Ирски министар правде потврдио је да је једно дијете и даље у критичном стању. 

И даље није објављена националност нападача, нити је утврђен његов мотив за напад, иако је осумњичени мушкарац приведен. 

Након тога је и њему указана помоћ на лицу мјеста због задобијених повреда које је, како се вјерује, сам себи нанио. 

Током протеста, окупљени су узвикивали антиимигрантске слогане, наводи британски Гардијан, док РТЕ јавља да су запаљени полицијски аутомобил и трамвај. 

Поједини учесници протеста сукобили су се са полицијом, а повријеђено је неколико полицајаца, које су поједини демонстранти гађали и флашама. 

Полиција је ухапсила 34 лица након нереда током ноћи и окривила екстремне десничарске агитаторе да су започели насиље.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана