Скоро половина меда увезеног у ЕУ је лажна

Танјуг
Foto: ЕУ

БРИСЕЛ - Најновија анализа Европске комисије показала је да је скоро половина меда који се увози у Европску унију лажан, односно да у свом саставу има велику количину сирупа.

Ти налази су знатно већи у односу на прошлу годину, показала је анализа.

Како се наводи, ЕУ не производи довољну количину меда да задовољи сопствено тржиште и увози око 40 одсто из треćих земаља, што је довело до тога да се европски произвођачи боре са све веćим увозом по ниским цијенама, посебно из Кине.

Анализа је показала да је 46 одсто од 320 узорака увезеног меда, насумично узетих између новембра 2021. и фебруара 2022. и анализираних "вјероватно фалсификовано".

Иако је метода тестирања била недовољна да се утврди фалсификовање, она даје идеју да су узорци "сумњиви да буду фалсификовани" и да зато нису у складу са Директивом ЕУ о меду.

Мед природно садржи шеćере и према правилима ЕУ о том питању, мора да остане чист, што значи да не могу да му се додају састојци.

Фалсификовање настаје када се састојци као што су вода или јефтини шеćерни сирупи вјештачки додају да би се повеćала запремина меда.

Иако се ризик по људско здравље сматра малим, такве праксе преваре потрошача угрожавају произвођаче из ЕУ, који се суочавају са нелојалном конкуренцијом производа који садрже недозвољене, јефтине састојке.

Највеćи број сумњивих пошиљки потиче из Кине (74 одсто), али је мед који потиче из Турске имао највеćи релативни удио сумњивих узорака (93 одсто).

У међувремену, мед увезен из Велике Британије имао је још веćу стопу сумњи (100 одсто), за коју су истраживачи рекли да је вјероватно резултат меда произведеног у другим земљама и даље мјешаног у Великој Британији пре него што је поново извезен у ЕУ.

Због свега тога европски произвођачи меда апеловали су да се успостави хитан акциони план за спас сектора, указујуćи на пад производње широм ЕУ и пораст јефтиног увоза.

"ЕУ је увозник меда јер је унутрашња потражња веćа од наше домаćе производње. Важно је да останемо на опрезу против било какве злоупотребе", рекао је Виле Итала, генерални директор ОЛАФ-а.

Реагујуćи на налазе, удружење пољопривредника ЕУ ЦОПА-ЦОГЕЦА позвало је доносиоце одлука у ЕУ да "реагују како би избјегли уништавање професије", и да би то могло да доведе до значајног пада броја пчела на континенту.

Анализу меда урадио је ДГ Санте Европске комисије, заједно са националним властима 18 земаља које су дио Мреже ЕУ за преваре у храни, Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ) и Европским Заједничким истраживачким центром Комисије (ЈРЦ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана