Скоро 200.000 људи одало пошту бившем папи Бенедикту XIV уочи сахране

СРНА
Скоро 200.000 људи одало пошту бившем папи Бенедикту XIV уочи сахране

ВАТИКАН- Скоро 200.000 људи одало је пошту бившем папи Бенедикту Шеснаестом, чије је тијело у ковчегу изложено у Ватикану, уочи сахране која је заказана за данас, саопштио је Ватикан.

Папа Фрања ће служити данас спроводни обред и то је први пут да поглавар католичке цркве сахрањује свог претходника послије више од 220 година, преноси Би-Би-Си.

Бивши папа преминуо је у новогодишњој ноћи у 95. години, скоро деценију након што је поднио оставку 2013. због нарушеног здравља.

Очекује се да ће десетине хиљада људи присуствовати сахрани на Тргу Светог Петра, испред Базилике Светог Петра, у 9.30 сати.

Догађај ће бити обиљежен једноставношћу, у складу са оним што је Бенедикт тражио, саопштио је Ватикан

 Пошто Бенедикт више није био на челу Ватикана када је умро, присуствоваће само званичне делегације из Италије и Бенедиктове родне Немачке

 Остали лидери биће тамо у незваничној форми - укључујући краља Филипа од Белгије и краљицу Летицију од Шпаније, као и лидере Пољске и Мађарске, преноси католичка новинска агенција.

Папа емеритус, према његовим последњим жељама, биће положен у гробницама испод базилике, гдје је сахрањено више од 90 понтифекса. 

Прије него што буде положен у крипту, његово тијело ће бити запечаћено у ковчег од цинка, који ће потом бити стављен у дрвени сандук. 

Предмети који симболизују његово време проведено на челу католичке цркве такође ће бити постављени поред његовог тијела.

Дан националне жалости проглашен је у Португалу, док ће се у Италији вијорити заставе на пола копља на јавним зградама широм земље

Црквена звона ће звонити у 10 часова у Немачкој у знак сјећања на бившег папу рођеног у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана