Скоро 200 старих случајева силовања могло би се наћи пред судом до краја јула

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Скоро 200 “веома старих” случајева силовања могло би се наћи пред судом до краја јула, најавио је судија Едис.

Председавајући судија за Енглеску и Велс, има 181 случај у виду, од којих неки треба поново да се нађу пред судом, а неки укључују наводне жртве које су дјеца, пренео је Скај њуз.

Случајеви се воде пред судовима широм Енглеске и Велса од 2021. године, што је неприхватљиво кашњење “са становишта подносилаца притужби, сведока, оптужених и правде уопште”, рекао је судија.

“Систем је претрпео неке шокове у последње четири године због пандемије, ми раније нисмо имали овај проблем, а садашња ситуација је производ тих шокова”, додао је он.

У јануару је било 3.355 случајева силовања који су чекали на суђење, од чега око шест одсто оних који су класификовани као “веома стари”, рекао је судија Едис.

Лабуристичка министарка у сјенци за правосуђе Шабана Махмуд поздравила је “значајну интервенцију”, али и додала да је одговорност на влади да обезбједи функционалан систем кривичног правосуђа, док је њихов велики неуспјех довео до рекордних заосталих случајева.

“Не би требало да судије буду ти који ће обезбједити да жртве силовања не чекају годинама да се њихови случајеви саслушају”, истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана