Школска година у Авганистану почела без милион дјевојчица

Танјуг
Foto: Танјуг/ АП

Школска година у Авганистану почела је данас без милион дјевојчица погођених забраном талибанске власти да је похађају послије шестог разреда.

То Авганистан чини једином државом са рестрикцијама на образовање жена, а Фонд Уједињених нација за дјецу (УНИЦЕФ) саопштио је да је прије талибанске власти око пет милиона дјевојчица већ било изван школа због недостатка објеката и других разлога, преноси Асошијетед прес.

- Министарство за образовање покушава да повећа квалитет образовања вјерских и модерних наука што је више могуће - рекао је министар образовања Абибулах Ага на церемонији обиљежавања нове школске године на којој је приступ новинаркама био забрањен због недостатка "одговарајућег мјеста".

Ага је позвао ученике да избјегавају ношење одјеће која није у складу са принципима ислама.

Иако дјечаци имају приступ образовању, невладина организација "Хјуман рајтс воч" извијестила је у децембру да "злостављачке" образовне праксе повређују дјечаке, као и да је већина квалификованих наставника напустила школе због "регресивних курикулума".

Талибанска власт је, од повлачења трупа САД и НАТО из Авганистана, испрва обећавала блажу владавину, али је врло брзо забранила женама приступ високом образовању, јавним просторима и већини послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана