Скалис повукао кандидатуру, дом америчког Kонгреса и даље без кључног човјека

Танјуг
Скалис повукао кандидатуру, дом америчког Kонгреса и даље без кључног човјека

ВАШИНГТОН - Стив Скалис, републиканац из Лузијане номинован за предсједавајућег Представничког дома Конгреса, повукао је кандидатуру пошто није успио да обезбиједи 217 гласова потребних за избор.

-Пренио сам колегама да повлачим кандидатуру. Ако сагледамо посљедњих неколико недјеља, још има посла који треба урадити. Има и других људи који имају своје програме - изјавио је Скалис, преноси Глас Америке.

Републикански чланови Представничког дома Конгреса провели су сате разговарајући иза затворених врата, али нису нашли рјешење за подјеле које су их онемогућавале да изаберу Скалиса за предсједавајућег доњег дома Конгреса.

Скалис, републиканац из Луизијане, успео је да обезбиједи страначку номинацију за ту функцију, али не и 217 гласова, колико му је било потребно за избор.

Представнички дом Конгреса је посљедњих девет дана без предсједавајућег након смјене републиканца Кевина Мекартија. Агенција Ројтерс јавила је да се неколико републиканаца опредијелило да не подржи Скалиса и да су умјесто тога остали уз Џима Џордана, кандидата који је по мјери и бившег америчког предсједника Доналда Трампа.

Иначе, Џордан је у тајном гласању за номинацију за избор предсједавајућег, у понедјељак поражен управо од Скалиса. Представнички дом онемогућен је да се изјашњава о законским приједлозима без предсједавајућег, што доприноси хитности избора у околностима сукоба Израела и исламистичких милитаната Хамаса, али и усвајања Закона о финансирању владе уочи истека привремених мера 17. новембра.

Грађани немају много повјерења у способност Конгреса да превазиђе страначке размирице и републиканске унутрашње сукобе који су довели до историјске смјене Мекартија 3. октобра.

Око 64 одсто испитаника у анкети коју су спровели Ројтерс и Ипсос протекле седмице рекли су да не вјерују да политичари у Вашингтону могу да ставе у страну своја неслагања зарад добра нације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана