Сјевернокорејски ИТ радници компанија из САД слали паре од плата за оружје

Танјуг
Сјевернокорејски ИТ радници компанија из САД слали паре од плата за оружје

ВАШИНГТОН- Хиљаде радника у области информационих технологија који имају уговоре са америчким компанијама, годинама су тајно слали новац од својих плата Сјеверној Кореји за коришћење у њеном програму балистичких пројектила, саопштио је Федерални истражни биро (ФБИ) и Министарство правде.

Тим поводом, америчке федералне власти најавиле су запљену 1,5 милиона долара и 17 имена домена као дио истраге која је у току, преноси Гардијан.

Како је наведено ИТ радници које је Сјеверна Кореја послала да раде на даљину са компанијама у Сент Луису и у другим местима у САД, користили су лажне идентитете да би добили посао.

Новац који су зарадили пребачен је за финансирање сјевернокорејског програма наоружања, рекли су челници ФБИ на конференцији за новинаре у Сент Луису.

Специјални агент задужен за канцеларију ФБИ у Сент Луису Џеј Гринберг рекао је да је свака америчка компанија која је ангажовала фриленс ИТ раднике "више него вјероватно" ангажовала некога ко учествује у севернокорејској шеми.

"Ова шема је толико распрострањена да компаније морају да провјере кога запошљавају", навео је Гринберг.

Он је рекао да су радници користили различите технике да би изгледало као да раде у САД, укључујући и плаћање Американцима да користе своје кућне Wи-Фи везе.

У судским документима се наводи да је влада Сјеверне Кореје послала хиљаде квалификованих ИТ радника да живе првенствено у Кини и Русији у циљу да превари компаније из САД и других земаља да их ангажују као фриленсере.

Сјевернокорејски ИТ радници су у појединим случајевима крали информације од компанија које су их ангажовале, саопштило је Министарство правде САД.

Гринберг је рекао да су радници користили различите технике да би изгледало као да раде у САД, укључујући и плаћање Американцима да користе своје кућне ВиФи везе.

Тензије на Корејском полуострву су се повећале пошто је Сјеверна Кореја пробно испалила више од 100 пројектила од почетка 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана