Сjеверној Кореји пријети глад, Пјонгјанг одбија "отровну бомбону" стране помоћи

Танјуг
Foto: Илустрација

СЕУЛ- Вијести из Сјеверне Кореје наводе на закључак да овој земљи поново пријети глад, али Пјонгјанг одбија да пусти представнике Свјетског програма за храну Уједињених нација (УН) да уђу у земљу, наводи Економист.

Према сјевернокорејским медијима, помоћ УН представља "отровну бомбону" која вријеђа "националну част и понос", преноси Економист.

Јужнокорејска агенција за развој пољопривреде процјењује да је Сјеверна Кореја прошле године произвела само 4,5 милиона тона хране, што није довољно за 26 милиона становника Сјеверне Кореје.

Свјетски програм за храну УН је 2019. године проценио да је Сјеверној Кореји потребно више од 5,7 милиона тона хране  годишње за прехрану сопственог становништва.

Лоши временски услови и надолазећа суша ће вјероватно погоршати ионако забрињавајућу ситуацију.

Уједињене нације процјењују да је између 2019. и 2021. годиине, 42 одсто грађана Сјеверне Кореје било неухрањено.

Велика глад у Сјеверној Кореји је током деведесетих година прошлог вијека однијела животе најмање 200.000 људи, а према неким процјенама је прави број жртава био три милиона, наводи Економист.

Аналитичар Института Питерсон за међународну економију Лукас Ренгифо-Келер, тврди да Пјонгјанг "сигурно још није у тој ситуацији" налик на деведесете, али да ће у кратком временском периоду "бити на том нивоу".

Јужна Кореја је понудила помоћ северном сусједу, уз услов да Пјонгјанг пристане на наставак преговора о свом нуклеарном програму, али за режим Ким Џонг Уна ће оружје увијек бити важније од хране, закључује Економист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана