Сјеверна Територија у Аустралији уводи мјеру затварања дјеце од 10 година

GS
Foto: X.com

ДАРВИН - Сјеверна Територија у Аустралији поново ће увести мјеру затварања дјеце старе 10 година која су починила неко кривично дјело, а након што је влада смањила границу кривичне одговорности.

Та одлука долази у тренутку притиска да се старосна граница повећа са 10 на 14 година, у складу са препорукама других развијених земаља и УН-а.
    
Прошле године, Сјеверна Територија је прва у Аустралији подигла границу на 12 година, али нова влада, коју води Државна либерална партија, одлучила је да врати старосну границу на 10 година како би смањила стопу криминала код младих. 
    
Према доступним подацима, Сјеверна Територија већ затвара дјецу брже него било која друга јурисдикција у Аустралији, а готово сва затворена деца су Абориџини, наводи британски портал. 
    
Ове године, серија насилних инцидената довела је до увођења полицијског часа у граду Алис Спрингс.
    
Премијерка Северне Територије Лиа Финочиаро рекла је да је влада добила мандат на основу избора и да ће промена омогућити судовима да усмере младе преступнике на програме који се баве узроцима њиховог криминалног понашања. 
    
Критичари, укључујући вођу опозиције Селену Уибо, упозоравају да рани контакт са правосудним системом повећава шансе за поновну деликвенцију.
    
Још увијек није одређен датум када ће Закон ступити на снагу, а током расправе о предлогу закона, око 100 људи је протестовало испред парламента, носећи транспаренте са порукама против затварања дјеце. 
    
Многи критичари сматрају да је Закон расистички и да погоршава већ постојећу неједнакост.
    
Истраживања показују да затварање дјеце доводи до негативних последица по њихово здравље, образовање и запошљавање и предлажу да се новац уложи у подршку умјесто у затворске системе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана