Сјеверна Кореја вјежбом нуклеарног напада “спаљене земље” послала поруку Американцима

ГС
Сјеверна Кореја вјежбом нуклеарног напада “спаљене земље” послала поруку Американцима

Сјеверна Кореја извела је симулирани нуклеарни напад “спаљене земље” на циљеве широм Јужне Кореје, саопштили су државни медији. Ово је реакција Пјонгјанга на савезничке вјежбе за које сматра да представљају планове за превентивни нуклеарни напад Сједињених Америчких Држава.

Извјештаји сјевернокорејских медија необично су детаљно описали како Сјеверна Кореја замишља потенцијални нуклеарни рат, укључујући супротстављање било каквом нападу ударањем на Јужну Кореју нуклеарним оружјем, а затим продором како би заузели његову територију, преноси Кликс.

- КПА је у сриједу навече извела тактичку вјежбу нуклеарног напада која симулира нападе спаљеном земљом на главне командне центре и оперативне аеродроме војних гангстера 'РОК' - навео је главни штаб Сјевернокорејске народне армије (КПА) у саопштењу које је објавила новинска агенција КЦНА.

“РОК” су почетна слова службеног имена Јужне Кореје (Republic of Korea)

Сјеверна Кореја испалила је двије балистичке ракете кратког домета у море у сриједу, неколико сати након што су САД распоредиле бомбардере Б-1Б за савезничке ваздушне вјежбе.

Сјевернокорејски вођа Ким Јонг Ун посматрао је у уторак дио вјежбе у којој су учествовали команданти и дијелови штаба цијеле војске, с циљем да се припреме за свеопшти рат с Југом, извијестила је КЦНА.

Вјежба је симулирала одбијање изненадне инвазије, затим покретање противнапада како би се заузела “цијела територија јужне половине”, стоји у извјештају.

Ким је апеловао на своју војску да повећа приправност за рат, критиковајући лидере Сједињених Америчких Држава, Јужне Кореје и Јапана као “шефове банди” који повећавају ризик од нуклеарног рата у регији.

Јужнокорејски предсједнички штаб сазвао је безбједносни састанак након касноноћног лансирања Сјеверне Кореје, које је услиједило након другог неуспјелог покушаја прошле седмице да постави свој први шпијунски сателит у орбиту.

- Таква понашања представљају пријетњу миру и стабилности не само наше земље, већ и регије и међународне заједнице и не могу се толерисати - рекао је новинарима јапански премијер Фумио Кисхида.

Гавни секретар јапанске владе Хироказу Матсуно је нагласио да ће Јапан пресрести сјевернокорејске пројектиле ако прелете преко територије Јапана.

Пјонгјанг је обећао да ће поновно покушати лансирати сателит у октобру. Сједињене Америчке Државе, Јужна Кореја и Јапан осудили су лансирање у свемир као провокацију и кршење резолуција Савјета безбједности УН-а којима се забрањује кориштење технологије балистичких пројектила Сјеверне Кореје.

Лансирања су касно у сриједу услиједила дан прије него што су Јужна Кореја и САД требале завршити 11 дана заједничких војних вјежби, које је Пјонгјанг дуго осуђивао као ратну пробу.

Прва ракета Сјевера досегла је висину од 50 км и летјела 350 км, док се друга дигла на 50 км и летјела 400 км, саопштило је јапанско министарство одбране.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана