Сјеверна Кореја упозорава на „тотално уништење непријатеља у случају рата“

Танјуг
Сјеверна Кореја упозорава на „тотално уништење непријатеља у случају рата“

СЕУЛ- Сјеверна Кореја се обавезала на “тотално уништење” својих непријатеља у случају рата када лидер те земље Ким Џонг Ун буде издао такво наређење, јавила је данас државна агенција КЦНА.

Високи војни званичници, укључујући пуковника Ри Ун Ријонга и команданта морнарице Ју Кјонг Сонга, ове изјаве су дали због, како наводи сјевернокорејска државна агенција, “све веће мржње” према САД и Јужној Кореји на састанку којем је присуствовао и Ким поводом 71. годишњице примирја у корејском рату.

Сјеверна Кореја и САД немају дипломатске односе, а преговори о смањењу тензија и денуклеаризацији Сјеверне Кореје застали су од 2019, подсјећа Ројтерс.

Државни сјевернокорејски медији недавно су навели да се не очекује да се то промијени без обзира на то ко буде изабран за шефа Бијеле куће.

Иако Пјонгјанг оптужује САД и Јужну Кореју да су ријешени да по сваку цену изазову нуклеарни рат, сјевернокорејски војни званичници обећали су да ће појачати ратну ефикасност како би извели “свеобухватни напад на непријатеља у било ком тренутку и без одлагања” како би га тотално уништили када лидер Ким Џонг Ун буде издао наређење.

Сјеверна Кореја је потписала споразум о примирју са САД и Кином 27. Јула 1953. окончавши трогодишњи рат.

Амерички генерали су потписали споразум у име снага УН које су подржале Јужну Кореју.

Сјеверна Кореја тај дан назива Даном побједе, иако је примирјем корејско полуострво подијељено на приближно два једнака дијела. Јужна Кореја не обиљежава овај дан већим манифестацијама, наводи Ројтерс.

Широм Сјеверне Кореје, међутим, одржане су свечаности поводом тог дана, укључујући параду и колективни плес и ватромет на главном тргу у Пјонгјангу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана