Сјеверна Кореја тврди да је успјешно тестирала капацитете више бојевих глава

Танјуг
Сјеверна Кореја тврди да је успјешно тестирала капацитете више бојевих глава

СЕУЛ- Сјеверна Кореја тврди да је успјешно спровела тестирање капацитета бојевих глава, што је у супротности са процјеном Јужне Кореје која вјерује да је тестирање било неуспјешно.

Током јучерашњег тестирања, Сјеверна администрација за ракете саопштила је да је “успјешно спровела тест одвајања и контроле навођења појединачних мобилних бојевих глава”, пренио је данас Јонхап.

Званичници јужнокорејског Здруженог штаба навели су да је пројектил лансиран из области у или око Пјонгјанга око 5.30 ујутру, али да је експлодирао изнад Источног мора након што је прелетио око 250 километара.

Војни извор рекао је за Јонхап да би Сјевер могао пробно да испали хиперсоничну ракету.

Сјеверна Кореја је навела да је у тестирању коришћен мотор прве фазе балистичке ракете средњег домета на чврсто гориво у радијусу од 170-200 километара, преноси КЦНА.

Ова технологија омогућава да једна балистичка ракета понесе више бојевих глава ка различитим циљевима. Тестирања су надгледали потпредсједник Централне војне комисије Северне Кореје владајуће Радничке партије Кореје ВПК Пак Јонг-чон и први потпредсједник одјељења Централног комитета ВПК Ким Јонг-сик.

Јужна Кореја, САД и Јапан осудиле су лансирање балистичке ракете Сјеверне Кореје као кршење резолуција Савета безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана