Сјеверна Кореја тврди да је успјешно лансирала хиперсоничну ракету на чврсто гориво

Танјуг
Сјеверна Кореја тврди да је успјешно лансирала хиперсоничну ракету на чврсто гориво

ПЈОНГЈАНГ- Сјеверна Кореја је данас лансирала нову "хиперсоничну“ ракету на чврсто гориво, пренијели су државни медији додајући да је тест био успјешан и да није представљао безбедносну пријетњу по сусједне земље.

-Тест хиперсоничне маневарске контролисане бојеве главе средњег до великог домета спроведен је како би се у свим фазама верификовале њене карактеристике клизања и маневрисања, као и поузданост новоразвијених вишестепених мотора на чврсто гориво велике снаге - наводи корејска централна новинска агенција (КЦНА).

Тестирање је извршио Генерални биро за ракете (ГМБ), али у кратком извјештају није наведено да ли је лансирању присуствовао сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Претходно је јужнокорејска агенција Јонхап објавила да је Пјонгјанг лансирао балистичку ракету средњег домета са своје источне обале, напомињући да је ријеч о првом сјевернокорејском лансирању ракете у овој години.

У саопштењу Здруженог генералштаба јужнокорејских оружаних снага (ЈЦС) наведено је да је сјевернокорејски ракетни пројектил лансиран из области око Пјонгјанга око 14.55 по локалном времену и да је ракета прелетјела око 1.000 километара прије него што је пала у Источно море.

ЈЦС је оштро осудио лансирање, назвавши га "очигледно провокативним чином" и истичући да је Јужна Кореја подијелила податке о сјевернокорејском пројектилу са америчким и јапанским властима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана