Сјеверна Кореја тврди да 800.000 грађана жели у војску како би ратовали са САД-ом

GS
Foto: FT

Сјеверна Кореја тврди да се близу 800.000 њених грађана добровољно пријавило да се придружи националној војсци или да се поново пријави у војску како би се борили против Сједињених Америчких Држава, објавио је у суботу сјевернокорејски државни лист.

 

"Око 800.000 студената и радника, само у петак, широм земље изразило је жељу да се пријави или поново упише у војску како би се супротставило Сједињеним Државама", објавио је лист Родонг Синмун.

Тврдња Сјевера услиједила је након што је ова земља у четвртак лансирала своју интерконтиненталну балистичку ракету Хвасонг-17 (ИЦБМ) као одговор на текуће војне вјежбе САД-а и Јужне Кореје.

Сјеверна Кореја је у четвртак испалила ИЦБМ у море између Корејског полуотока и Јапана, неколико сати прије него што је предсједник Јужне Кореје одлетио у Токио на самит на којем се расправљало о начинима супротстављања нуклеарно наоружаном Сјеверу.

Њихове балистичке ракете забрањене су резолуцијама Савјета безбједности Уједињених народа, а лансирање је изазвало осуду влада у Сеулу, Вашингтону и Токију.

Јужнокорејске и америчке снаге започеле су у понедјељак 11-дневне заједничке вјежбе, назване "Фридом Шилд 23", одржане у размјерима који нису виђени од 2017. како би се супротставили растућим пријетњама Сјевера

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана