Сјеверна Кореја тестирала офанзивни подводни дрон са нуклеарним оружјем

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЈОНГЈАНГ- Пјонгјанг је тестирао нови офанзивни подводни дрон са нуклеарним оружјем, извјестили су данас државни медији, а сјевернокорејски вођа Ким Џонг Ун упозорио је да заједничке војне вјежбе Јужне Кореје и САД треба да се окончају, преноси Ројтерс.

Током теста, нови сјевернокорејски дрон се кретао под водом на дубини од 80 до 150 метара више од 59 сати и детонирао је ненуклеарни терет у близини источне обале земље у четвртак, саопштила је сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА .

„Овај нуклеарни подводни дрон за напад може да се распореди на било којој обали и луци или да се одвуче површинским бродом ради операције", наводи се у извештају КЦНА, уз напомену да је Ким лично надгледао тестирање.

На фотографији коју су објавили државни медији види се да се Ким смије поред великог објекта у облику торпеда, али он није идентификован као нови дрон.

Сјевернокорејски вођа је изразио „своју одлучност да натјера америчке империјалисте и јужнокорејски марионетски режим у очај због својих избора", саопштила је КЦНА, додајући да је Ким упозорио непријатеље да треба да одмах зауставе безобзирне војне вежбе против Сјеверне Кореје.

Пјонгјанг је такође саопштио да је у сриједу лансирао крстареће ракете, током увежбавања тактичких нуклеарних напада, потврђујући раније извјештаје јужнокорејске војске.

Крстареће ракете су биле опремљене "пробном бојевом главом која симулира нуклеарну бојеву главу" и летјеле су 1.500-1.800 км, према КЦНА.

Најновија тестирања Пјонгјанга обављају се у тренутку када су јужнокорејске и америчке трупе у понедељак покренуле своје највеће амфибијске вежбе искрцавања у послједњих неколико година, у којима учествује амерички амфибијски јуришни брод.

Сјеверна Кореја је саопштила да војне вежбе САД и Јужне Кореје захтјевају од њених снага да се „спреме за рат већих размјера и појачају своје нуклеарне снаге и по квалитету и по квантитету на приоритетној основи".

Вашингтон и Сеул тврде да су њихове вјежбе искључиво дефанзивне и критикују тестове Пјонгјанга као дестабилизујуће и кршење санкција УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана