Сјеверна Кореја тестирала нове ракете користећи “супер велике” бојеве главе

Танјуг
Сјеверна Кореја тестирала нове ракете користећи “супер велике” бојеве главе

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да је предсједник те државе Ким Џонг Ун надгледао тестирања два типа ракета - једне која може да носи “супер велику конвенционалну бојеву главу” и другу, како преноси АП, вјероватно намијењену за нуклеарну бојеву главу, као и да је Ким том приликом позвао на јачање конвенционалног наоружања и нуклеарних способности.

Како наводи АП, претпоставља се да су та тестирања она о којима је јуче  извијестила јужнокорејска војска, а то је био други пут у недјељу дана да је Сјеверна Кореја тестирала пројектиле.

-Тестови за побољшање способности оружја потребни су због озбиљне пријетње коју спољашње силе представљају по безбједност земље - рекао је Ким, како данас преноси сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Сјевернокорејски предсједник нагласио је “потребу за наставком јачања нуклеарних снага и посједовањем најјачих војно-техничких способности и надмоћних офанзивних способности у подручју конвенционалног оружја”, пренијела је КЦНА.

Јучерашњи тестови укључивали су нову тактичку балистичку ракету “Хњасонгпхо-11-Да-4.5”, преноси КЦНА, наводећи да је то дио серије краткодометних балистичких ракета које су развијали, а од којих се вјерује да су неке извезене у Русију.

Званичници Кијева и независни стручњаци рекли су да постоје назнаке да су неке од ракета које је Русија користила у рату против Украјине сјевернокорејске производње.

На пројектилу је била монтирана 4,5 тоне тешка супер велика конвенционална бојева глава, а тестови су такође укључивали стратешку крстарећу ракету која је надограђена за борбену употребу.

Сјеверна Кореја је критиковала војне вјежбе јужнокорејске и америчке војске, укључујући вјежбу великих размјера која је спроведена овог љета. Савезници кажу да су вјежбе одбрамбене природе и имају за циљ одржавање спремности против било какве “сјевернокорејске агресије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана