Сјеверна Кореја руши саобраћајнице према Јужној Кореји

Танјуг
Сјеверна Кореја руши саобраћајнице према Јужној Кореји

СЕУЛ - Након што је обећала да ће прекинути друмски и жељезнички саобраћај са Јужном Корејом, који је некада био симболи међукорејске сарадње, Сјеверна Кореја је уништила дијелове својих саобраћајница који су је повезивали са Јужном Корејом, саопштено је данас из Здруженог генераштаба јужнокорејске војске (ЈЦС).

Прошле недјеље, сјевернокорејска војска је најавила план да "потпуно одвоји" територију Сјеверне Кореје од Јужне Кореје, наводећи да је обавијестила америчку војску о том потезу како би "спријечила било какво погрешно тумачење и случајне сукобе", преноси агенција Јонхап.

Двије Кореје су повезане путевима и жељезницама дуж Гјеонгуи линије, која повезује јужнокорејски погранични град Пају са сјевернокорејским Каесонгом и Донгхаи линије дуж источне обале.

Овај потез је предузет у тренутку када Сјеверна Кореја појачава међукорејске тензије након што је њен вођа Ким Џонг-ун крајем прошле године дефинисао двије Кореје као "двије непријатељске државе," предузимајући кораке за рушење међукорејских копнених рута.

Сјеверна Кореја је од тада уклонила уличне светиљке и поставила мине дуж своје стране Гјеонгуи и Донгхи линија и распоредила војнике за изградњу противтенковских баријера и јачање ограде од бодљикаве жице на својој страни Демилитаризоване зоне која дијели двије земље.

Тензије су додатно порасле након што је Сјеверна Кореја саопштила да је овог мјесеца јужнокорејска војска три пута слала дронове изнад Пјонгјанга.

Ким Јо-Џонг, утицајна сестра сјевернокорејског лидера упозорила је на "ужасну катастрофу" ако јужнокорејске беспилотне летјелице поново буду детектоване изнад Пјонгјанга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана