Сјеверна Кореја: Пропао други покушај лансирања истраживачког сателита

Танјуг
Сјеверна Кореја: Пропао други покушај лансирања истраживачког сателита

ПЈОНГЈАНГ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да је њен други покушај лансирања истраживачког војног сателита поново пропао, али је најавила да ће направити још један покушај у октобру.

Због неуспјелог лансирања Јапан је издао кратко упозорење којим се наређује појединим становницима да се евакуишу на безбједна мјеста док је сјевернокорејска ракета летјела преко јапанског острва Окинава до Тихог океана.

Свемирска агенција Сјеверне Кореје саопштила је да је до грешке дошло током треће фазе лета ракете која је носила извиђачки сателит, пренио је Ројтерс.

Национална управа за развој ваздухопловства најавила је да ће извршити трећи покушај лансирања у октобру.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је лансирање ракете прекршило резолуције Савјета безбједности УН које забрањују Сјеверној Кореји свако лансирање при којем се користе балистичке ракете.

Главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно рекао је да то лансирање представља пријетњу миру и стабилности.

Портпарол Савјета за националну безбједност Бијеле куће Адријен Вотсон рекла је да САД осуђују сјевернокорејско лансирање које је укључивало технологије директно повезане са програмом интерконтиненталних балистичких ракета.

Сјеверна Кореја лансирала је свој први војни извиђачки сателит 31. маја, али се ракета срушила у Жуто море, објавили су тада севернокорејски државни медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана