Сjеверна Кореја потврдила да је амерички војник у притвору

Танјуг
Сjеверна Кореја потврдила да је амерички војник у притвору

ЊУЈОРК - Сjеверна Кореја је потврдила да се амерички војник Тревис Кинг, који је ушао на њену територију без дозволе, налази у притвору, саопштила је данас Команда Уједињених нација.

Из Команде су додали да у овом тренутку неће изнијети више детаља о одговору Пјонгјанга, преноси BBC.

-Не желимо да се мijешамо у напоре да се он врати кући - наводи се у саопштењу.

Пентагон је раније саопштио да су сjевернокорејске власти ухапсиле војника Тревиса Т. Кинга, који се придружио америчким снагама 2021. године и у међувремену се суочио са дисциплинским мјерама.

Вјерује се да је Кинг први амерички војник који је ушао у Сjеверну Кореју од 1982. године.

Команда УН, која контролише Демилитаризовану зону (ДМЗ) на граници двijе Кореје, тражила је информације о Кингу користећи своју директну телефонску линију са сjевернокорејском војском у заједничкој безбjедносној зони.

Сjевернокорејци су раније прихватили захтев, али ово је први пут да су одговорили, потврђујући да је амерички војник у њиховом притвору.

Прijе него што је прешао границу, Кинг је одслужио два мјесеца затвора у Јужној Кореји због оптужби за напад. Ослобођен је 10. јула. Требало је да одлети назад у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успио да напусти аеродром и придружи се турнеји по ДМЗ-у, одакле је пребјегао на сјевер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана