Сјеверна Кореја обуставља саобраћај на свим путевима и пругама ка Јужној

Танјуг
Сјеверна Кореја обуставља саобраћај на свим путевима и пругама ка Јужној

ПЈОНГЈАНГ - Војска Сјеверне Кореје саопштила је да ће од данас у потпуности обуставити саобраћај на свим путевима и жељезничким пругама повезаним са Јужном Корејом, пренијела је државна агенција КЦНА.

Генералштаб Корејске народне армије навео је у саопштењу које је пренијела КЦНА да је та одлука одговор на војне вјежбе које се одржавају у Јужној Кореји, коју је назвао “примарном непријатељском државом”.

Министарство одбране Јужне Кореје навело је у саопштењу да су Уједињене нације обавијештене о овој ситуацији, али није навело детаље.

Сјеверна Кореја одржала је ове недјеље засједање своје Врховне народне скупштине, на којој није било ријечи о евентуалним промјенама става према уједињењу са Јужном Корејом. Агенција КЦНА јавља да је на засједању Врховне народне скупштине измијењен Устав како би се промијенила старосна граница за рад и гласање, као и да су усвојени нови закони о индустрији и економији, а Но Кванга Чол именован је за министра одбране.

Очекивало се да ће на парламентарној сједници из Устава бити уклоњене референце о “уједињењу”, у складу са изјавама сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна у јануару, који је тада рекао да уједињење са Јужном Корејом више није могуће, наводи Ројтерс. Постојале су и спекулације да би Северна Кореја у Уставу могла да прогласи промјене на граници између Кореја, укључујући и поморску границу.

Сјевернокорејска агенција, међутим, није пренијела вијести ни о каквим промјенама закона које би означиле Јужну Кореју као “примарног непријатеља” нити о поморским границама.

Тензије на Корејском полуострву појачале су се ове године усред ракетних тестирања и настојања Пјонгјанга да преиспита односе са Сеулом, напомиње Ројтерс.

Бројни људи остали су без крова над главом, а велики број насеља и даље је одсјечен јер су оштећени и однесени путеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана