Сјеверна Кореја испалила више балистичких ракета

Агенције
Сјеверна Кореја испалила више балистичких ракета

ПЈОНГЈАНГ – Сјеверна Кореја је данас испалила више балистичких ракета кратког домета у Јапанско море, саопштила је јужнокорејска војска.

Како се наводи, пројектили су лансирани из Пјонгјанга и летјели су око 360 километара прије него што су пали у воде између Корејског полуострва и Јапана.

Јапански премијер Фумио Кишида дао је инструкције званичницима да осигурају безбједност бродова и авиона, али није било извјештаја о штети.

АП наводи да удаљеност од мјеста лансирања до слијетања сугерише да су пројектили дизајнирани за напад на циљеве у Јужној Кореји.

У трилатералним телефонским разговорима, дипломате из Јужне Кореје, Јапана и САД осудили су лансирања, за која су рекли да угрожавају регионални и међународни мир.

Америчка индо-пацифичка команда је такође потврдила да безбједносна посвећеност САД Јужној Кореји и Јапану остаје „гвоздена“.

Ово је било прво јавно лансирање ракета из Сјеверне Кореје за више од два мјесеца, а Пјонгјанг је почетком јула саопштио да је тестирао ново тактичко оружје способно да испоручи бојеву главу од 4,5 тона.

У говору у понедјељак поводом 76. годишњице оснивања сјевернокорејске владе, лидер Ким Џонг Ун је рекао да ће удвостручити напоре да нуклеарне снаге ове земље буду потпуно спремне за борбу са САД и њиховим савезницима.

Ким је додао да се Сјеверна Кореја суочава са „озбиљном пријетњом“ због „непромишљеног ширења“ регионалног војног блока предвођеног САД.

Државни медији Сјеверне Кореје објавили су у недјељу фотографију Кима како прегледа возило са 12 осовина, које би представљало највећу платформу за лансирање ракета у земљи.

То је изазвало забринутост да би Сјевер могао да развије снажнију интерконтиненталну балистичку ракету дизајнирану да погоди копно САД, пише америчка агенција.

Лансирања ракета данас су такође услиједила након што је Сјеверна Кореја пет дана заредом слала на стотине огромних балона који су носили смеће ка Јужној Кореји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана