Сјеверна Кореја испалила нови пројектил на чврсто гориво “Хвасонг-18”

Срна
Сјеверна Кореја испалила нови пројектил на чврсто гориво “Хвасонг-18”

ПЈОНГЈАНГ- Сјеверна Кореја саопштила је да је извршено пробно испаљење новог интерконтиненталног балистичког пројектила на чврсто гориво “Хвасонг-18”, како на радикалан начин исказали своје капацитете за нуклеарни против напад, јавили су данас државни медији.

Према наводима медија, сјевернокорејски лидер надзирао је пробу и упозорио је да ће “због тога непријатељи искусити јаснију безбједносну кризу и непрестану нелагоду и ужас од евентуалног удара све док не одустану од бесмисленог размишљања и неразуминих дијела”.

Сјеверна Кореја критиковала је недавне заједничке америчко-јужнокорејске маневре као ескалацију тензија и у протеклих неколико мјесеци појачала је тестирања.

Јужнокорејско Министарство одбране саопштило је да Сјеверна Кореја још ради на развоју наоружања и да је потребно додатно вријеме да би савладали технологију, што указује на то да би Пјонгјанг могао да изврши још тестирања.

Сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА објавила је фотографије Ким Џонг Уна како, уз супругу, сестру и кћерку, надзире лансирање док је ракета постављена унутар камуфлажне мреже и на мобиулном лансеру. Медији су потом објавили и снимак лансирања ракете.

Аналитичари су истакли да већину балистичких пројектила чине ракете на течно гориво због чега су на лансирном мјесту постављени уз додатни покретач за који је потребно вријеме и опасан је процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана