Сjеверна Кореја испалила крстареће ракете у Жуто море

Танјуг
Сjеверна Кореја испалила крстареће ракете у Жуто море

СЕУЛ  - Сjеверна Кореја испалила је неколико крстарећих пројектила у Жуто море, данас око седам часова по локалном времену, саопштио је Здружени штаб оружаних снага Јужне Кореје.

Вјерује се, како преноси Кјодо, да је то био први пут да је Сјеверна Кореја извршила тестирање крстарећих ракета од септембра прошле године, када су државни медији дан после лансирања, 2. септембра, пренијели да је Пјонгјанг пробно испалило двије крстареће ракете дугог домета у оквиру вјежбе тактичког нуклеарног удара.

Напетости између Сјеверне и Јужне Кореје расту, откао је почетком мјесеца, Пјонгјанг три дана узастопно испалио бараж артиљеријских граната у близини спорне западне поморске границе са Јужном Корејом, док је Сеул, са друге стране, у знак одмазде, извео војну вјежбу.

Лансирања пројектила услиједила су неколико дана након што је Пјонгјанг у петак, 19. јануара, спровео тестирање подводног система нуклеарног оружја  „Хаеил-5-23“ у знак протеста против претходно одржаних заједничких поморских војних вјежби Јужне Кореје, Сједињених Америчких Држава и Јапана.

Половином овог мјесеца, 14. јануара Северна Кореја лансирала је нову "хиперсоничну“ ракету на чврсто гориво, а два дана касније, лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун позвао је на ревизију Устава како би се Јужна Кореја дефинисала као "непријатељска земља број један" и да се,  како су пренијели тада сјевернокорејски државни медији, утврди посвећеност "потпуној окупацији" јужнокорејске територије у случају рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана