Сјеверна Кореја испалила балистичке ракете кратког домета други пут за недјељу дана

Танјуг
Сјеверна Кореја испалила балистичке ракете кратког домета други пут за недјељу дана

СЕУЛ - Сјеверна Кореја испалила је данас више балистичких пројектила кратког домета ка својој источној обали, саопштили су Јужна Кореја и Јапан, и то неколико дана након што је Пјонгјанг открио постројење за обогаћивање уранијума и обећао да ће повећати свој нуклеарни арсенал, преноси Ројтерс.

Ракете су полетјеле из Каечона, сјеверно од Пјонгјанга и летјеле су око 400 километара, саопштио је Заједнички генералштаб Јужне Кореје (ЈСЦ), без прецизирања колико је пројектила лансирано и гдје су слетjели.

-Осуђујемо лансирање пројектила Сjеверне Кореје и сматрамо га јасном провокацијом која озбиљно угрожава мир и стабилност Корејског полуострва -наводи се у саопштењу ЈСЦ.

Отприлике 30 минута након првог обавјештења о ракети, јапанска обалска стража је саопштила да је Сjеверна Кореја испалила још једну балистичку ракету.

 Јапански министар одбране Минору Кихара рекао је да је најмање једна од ракета пала у близини источне унутрашње обале Сјеверне Кореје и да се лансирања “не могу толерисати”.

Америчка индо-пацифичка команда навела је на Иксу да је упозната са лансирањима и да се консултује са Сеулом и Токијем.

Сјеверна Кореја је прошлог четвртка испалила неколико балистичких пројектила кратког домета, што је било прво такво лансирање у протеклих више од два мјесеца. САД, Јужна Кореја и Украјина оптужиле су Пјонгјанг да испоручује ракете и пројектиле Москви за употребу у рату у Украјини, у замјену за економску и другу војну помоћ.

Сјевернокорејска министарка спољних послова Чое Сон Хуи, која је ове недјеље у посјети Русији, састала се јуче у Москви са својим колегом Сергејем Лавровом и разговарала о начинима унапређења билатералних веза, саопштило је руско министарство спољних послова. Лансирање ракета такође је услиједило неколико дана након што је та земља први пут показала слике центрифуга које производе гориво употребљиво за нуклеарно наоружање. Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун посјетио је постројење за обогаћивање уранијума и позвао да се ради на набавци више нуклеарног материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана