Нова група страних плаћеника стигла на фронт, уништен систем С-300 украјинских снага

ГС/Агенције
У току је 303. дан рата у Украјини
Foto: Агенције | У току је 303. дан рата у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ- У току је 303. дан рата у Украјини. Бијела кућа оптужује групу Вагнер за набавку оружја из Сјеверне Кореје- Вагнер и Кореја демантују...

Путин:Најважније обезбједити наоружање за све јединице на фронту

Предсједник Русије Владимир Путин поручио је да је најважнији задатак руских одбрамбених компанија да обезбједе наоружање за све јединице које су на фронту и то у неопходној количини, одговарајућег квалитета и у кратком року.

Он је то изјавио током посете Тули, где је обишао фабрику "Шчелковски вал", која производи против-ваздушне системе "панцир-С" и "панцир-С1", пренио је Спутњик.

"Кључни задатак је да наш одбрамбени комплекс снабде све јединице које су на првој линији фронта свим неопходним наоружањем, техником, муницијом", рекао је Путин.

Он је нагласио да притом све то мора да буде израђено квалитетно и у неопходним количинама.

Руски предсједник је такође напоменуо да је неопходно модернизовати наоружање имајући у виду искуство руске војске која учествује у специјалној операцији у Украјини.

 

Русија: Нови закон за регрутовање и обуку саботера предвиђа и доживотни затвор

Руски Савет федерације усвојио је данас закон који предвиђа казну у неким случајевима и доживотног затвора за помагање у субверзивним радњама.

 Регрутовање саботера или финансирање саботаже кажњиво је затвором од осам до 15 година и казну од 300.000 рубаља (4.300 долара) до 700.000 рубаља (10.100), пренео је ТАСС.

 За исто дело које почини неко ко злоупотреби службени положај предвиђена је казна од 10 до 20 година затвора и казна од 500.000 (7.150 долара) до милион рубаља (14.300 долара) или доживотни затвор.

 Казна за обуку саботера је од 15 до 20 година затвора, или доживотна робија.

Рогозин:Очекујем опоравак до краја јануара и враћам се на ратиште у Донбасу

Бивши шеф  руске свемирске агенције Роскосмос и водја добровољачке јединице војних стручњака "Цареви вукови" у Донбасу Дмитриј Рогозин изјавио је да очекује да ће се у другој половини јануара опоравити од рањавања. 

Дмитриј Рогозин је рањен 21. децембра у украјинском ракетирању Доњецка, а комад гелера који му се зарио у ледја је немогуће одстранити, преноси ТАСС.    

Рогозин се тренутно налази на лечењу у Ростову, одакле ће бити пребачен у Москву. Раније је изјавио да ће се одмах после опоравка вратити на ратиште у Донбасу

ИАЕА спремна да пошаље сталне тимове у све украјинске нуклеарке

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) спремна је да постави трајне мисије стручњака око и у зони око Чернобила, саопштила је данас ИАЕА на свом сајту.

"ИАЕА се спрема да пошаље тимове на дужи временски период у четири украјинске нуклеарке - Хмелницки, Ривне и Јужна Украјина, као и у Чернобил, након прошлонедељног договора премијера Украјине Дениса Шмихала и генералног директора ИАЕА Рафела Гросија", наводи се у саопшењу.

 Како преноси ТАСС, мисије стручњака ИАЕА пружиће помоћ особљу у нуклеарним постројењима са циљем да се одржи висок ниво нуклеарне безбедности.

Зеленски: САД спремају још 45 милијарди долара за Украјину

Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је данас украјинским амбасадорима да САД спрема додатних 45 милијарди долара за Украјину и глобалну безбједност.

Зеленски се поново обратио јавности из Кијева након повратка из Вашингтона и обећао победу у рату са Русијом, а украјинским амбасадорима наговестио је да САД спремају још један пакет помоћи Украјини у износу од 45 милијарди долара, преноси АП.    

Украјински председник захвалио је и Холандији на обећаној помоћи од 2,65 милијарди долара, која ће у 2023. бити уложена у обнављање уништене инфраструктуре и куповину војне опреме.

 Руски напади на украјинску инфраструктуру настављају се и данас, а у протекла 24 сата убијено је најмање шест цивила, док је 18 рањено, саопштила је данас украјинска влада.



Брифинг Министарства одбране Руске Федерације:

- У правцу Купјанска ликвидирано је више од 30 украјинских војника, уништена су два борбена возила пјешадије и четири возила;

- На Красно-Лиманском правцу извршени су удари на базу непријатељског људства и технике, уништене су две диверзантско-извиђачке групе Оружаних снага Украјине;

- У правцу Доњецка ликвидирано је више од 80 украјинских војника и плаћеника, уништена су два тенка, пет борбених оклопних возила и шест возила;

- На Јужно-Доњецком правцу, у нападу на људство и технику Оружаних снага Украјине, ликвидирано је до 45 украјинских војника, уништена четири оклопна транспортера и три камионета;

- Уништене су 62 артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине на ватреним положајима, те људство и војна техника у 87 округа;

- Уништена су два артиљеријска система М777 америчке производње;

- Откривена је позиција и уништена радарска станица украјинског противваздушног ракетног система С-300;

- Уништена су два украјинска вишецјевна ракетна система „Град";

- Оборено је десет беспилотних летелица;

- Пресретнута су два пројектила испаљена из вишецјевног ракетног бацача ХИМАРС америчке производње.

 

Сниматељска екипа „РТ Арабик" нашла се под ватром на периферији Доњецка, новинари нису повријеђени, али је рањено неколико особа које су се налазиле у близини, саопштио је „РТ" на свом Телеграм каналу.

У саопштењу се додаје да је екипа сада на безбједном.

Кијев пребацује западне плаћенике на дио фронта на подручју Лисичанска, јер су војници Оружаних снага Украјине побјегли са тих положаја, саопштио је командант батаљона Другог војног корпуса Народне милиције ЛНР под надимком „Чечен".

Према његовим ријечима, припадници украјинске војске не могу да издрже притисак, те да на то подручје долазе плаћеници из земаља чланица НАТО и украјински нацисти, нацистички батаљони.

Он је истакао да је ситуација у дјелу фронта код Лисичанска „константно напета", али да то не спречава офанзиву руске војске.

Аплаузи у конгресу за Зеленског, али новац и веће количине оружја изостали

Украјински лидер Владимир Зеленски дочекан је као херој у Вашингорму, његов наступ прекидан је аплаузима у америчком Конгресу чак 18 пута, али ипак није добио "новогодишње поклоне" које је очекивао - преносе РИА Новости.

Прије свега, није изгласана најављена помоћ од 45 милијарди долара, јер многи конгресмени републиканци, али и неке демократе, желе да се увјере куда иде америчка помоћ за Украјину.

Неки републикански посланици нису били одушевљени иступом Зеленског и цијелом атмосфером у Конгресу.

Како преноси амерички часопис "Хил", конгресмени Лорен Боберт из Колорада и Мат Генц са Флориде уопше нису били импресионирани наступом Зеленског.

Конгресмен Чип Рој из Тексаса наводи да је то био "политички театар".

Само 86 од 213 републиканских конгресмена, који су били присутни у Конгресу, дошло је да саслуша Зеленског.

Демократски сенатор Крис Конс потврдио је да су и неки чланови Демократске партије били против усвајања помоћи Кијеву у обећаном обиму.

Амерички медији наводе да је предсјеник Џо Бајден увјеравао Зеленског да ће Вашингтон подржати Кијев по сваку цијену, чак и ако то републиканци буду блокирали.

Он сматра да украјинска армија може бити подржана и зајмовима.

Рогов: У експлозији аутомобила у Мелитопољу повријеђене две особе

У Мелитопољу је данас експлодирао аутомобил испред улаза у градски парк културе и разоноде који носи име Максима Горког и повређене су две особе, изјавио је члан главног савета руске администрације Запорошке области Владимир Рогов.
     
Рогов је рекао за ТАСС да се узроци и околности експлозије истражују.
    
Према прелиминарним информацијама, једна повријеђена особа је хоспитализована, а дигнут је у ваздух аутомобил "рено дастер", пренијела је руска агенција.

Кијев пребацује западне плаћенике на дио фронта на подручју Лисичанска, јер су војници Оружаних снага Украјине побјегли са тих положаја, саопштио је командант батаљона Другог војног корпуса Народне милиције ЛНР под надимком „Чечен".

Према његовим ријечима, припадници украјинске војске не могу да издрже притисак, те да на то подручје долазе плаћеници из земаља чланица НАТО и украјински нацисти, нацистички батаљони.

Он је истакао да је ситуација у дијелу фронта код Лисичанска „константно напета", али да то не спријечава офанзиву руске војске.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у већини области у Украјини

Поред Николајевске и дијела Херсонске области под контролом Кијева, узбуна за ваздушну опасност објављена је и у Кијевској, Черкаској, Полтавској, Николајевској, Харковској, Черниговској, Дњепропетровској, Одеској, као и у дијелу Запорошке области.

Гранатирање Запорошке нуклеарке је практично престало, ситуација је у потпуности под контролом, изјавио је вршилац дужности губернатора те области Евгеније Балицки.

Експлозија аутомобила у центру Мелитопоља представља терористички акт, изјавио је председник покрета „Заједно са Русијом" и члан главног административног одбора Запорошке области Владимир Рогов.

„Дошло је до експлозије аутомобила. То је, несумњиво, терористички акт иза кога стоје војници кијевског режима", сматра Рогов.

У експлозији аутомобила на паркингу испред парка „Горки" у центру Мелитопоља повријеђене су две особе, а нема информација о погинулима.

Песков: Изјаве Зеленског о плановима за мир не одговарају стварности
    
Кремљ не зна да ли Украјина припрема план за мир, пошто недавне изјаве украјинског предсједника Володимира Зеленског о мирном решењу нису реалне, рекао је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.
    
'Не знамо ништа о наводном плану Украјине за мир. Чули смо изјаве предсједника Зеленског о томе, али све што је до сада рекао о томе не одговара стварности, она се не може игнорисати", навео је.
    
Песков је додао да Русија и САД нису започели разговоре о потенцијалном сусрету руског и америчког предсједника Владимира Путина и Џозефа Бајдена, преноси ТАСС.
    
''Више пута је речено да се сваки сукоб рјешава за преговарачким столом. Наравно, пре свега говоримо о брзом окончању специјалне војне операције постизањем циљева које је поставила Русија'', рекао је Песков.

 ТАСС подсјећа да је раније ове седмице предсједник Русије Владимир Путин рекао да ће Москва покушати да што пре оконча сукоб у Украјини, на шта је предсједник САД Џозеф Бајден рекао да ће бити спреман да се састане с Путином ако Русија покаже озбиљност и спремност на то.

Зеленски се вратио у Кијев након посјете Вашингтону

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је данас да се вратио у Кијев, након посјете Вашингтону ове недеље. 

"Ја сам у својој канцеларији. Радимо на побједи," рекао је Зеленски у видео снимку објављеном на Телеграму.

Пригожин: Тврдње да је Вагнер узео оружје од Сјеверне Кореје спекулације и гласине

Власник приватне руске војне Вагнер групе Јевгениј Пригожин одбацио је као гласине и спекулације тврдње САД да је група преузела пошиљку оружја из Сјеверне Кореје.

Сви знају да Сјеверна Кореја није испоручила никакво оружје Русији већ дуже вријеме, навео је Пригожин у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Сјеверна Кореја демантовала да је нудила оружје Русији

Министарство спољних послова Северне Кореје демантовало је медијски извештај о томе да је Пјонгјанг нудио Русији муницију, наводећи да се трансакција оружја никада није догодила између двије земље, извијестила је данас званична сјевернокорејска агенција КЦНА.

“Лажни извјештај јапанских медија да је ДНРК понудила муницију Русији је најапсурднија обмана, која није вриједна било каквог коментара или тумачења”, навео је портпарол Министарства у саопштењу које је објавила КЦНА, пренио је Ројтерс.

Бијела кућа: Вагнер група набавља оружје од Сјеверне Кореје за рат у Украјини

Приватни руски војни плаћеници Вагнер групе преузели су пошиљку оружја из Сјеверне Кореје, намијењену руским снагама у Украјини, објавила је Бијела кућа.

“Вагнер широм свијета тражи добављаче оружја како би подржао своје војне операције у Украјини. Можемо да потврдимо да је Северна Кореја Вагнеру прошлог месеца испоручила пешадијске ракете и пројектиле у Русију”, изјавио је Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбједност Беле куће, пренео је Глас Америке.

САД процјењују да количина наоружања коју је испоручила Сјеверна Кореја неће променити динамику ратовања у Украјини.

Очекује се да ће Пјонгјанг Русији обезбиједити још војне опреме, пренио је Ројтерс.

Стручњаци и познаваоци наоружања тврде да је Пјонгјанг произвео балистичке ракете које могу да погоде циљеве који се налазе било гдје на земљи, као и оружје краћег домета, извјештава британска агенција.

Украјина: Руске снаге гранатирале Никопољ и Марганец

Руске снаге гађале су ноћас из тешке артиљерије Никопољ и Марганец у Дњепропетровској области, саопштио је начелник регионалне војне управе Валентин Резниченко.

Навео је да су у Никопољу оштећене приватне куће, помоћне зграде и гасовод, преноси Интерфакс Украјина.

У Марганецу се посљедице гранатирања утврђују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана