Ситуација се компликује: САД признале Мадуровог противника као предсједника Венецуеле

Aгенције
Foto: Taнјуг/АП

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе су данас признале противника венецуеланског предсједника Николаса Мадура и опозиционог кандидата Едмунда Гонзалеса као побједника предсједничких избора, и истовремено одбациле Мадурово проглашење побједе.

"Имајући у виду убједљиве доказе, Сједињеним Државама, а још важније народу Венецуеле је јасно да је Едмундо Гонзалес Урутиа добио највише гласова на изборима одржаним 28. јула", навео је у саопштењу амерички државни секретар Ентони Блинкен, пренио је Ројтерс.

Изборна комисија прогласила је Мадура, који је на власти од 2013., за побједника са 51 одсто освојених гласова, док опозиција наводи да је на основу пребројаних 90 одсто гласова њен кандидат добио двоструко више.

Спорни избори изазвали су талас протеста широм земље.

Блинкен у саопштењу није наговијестио нове санкције Венецуели, али је сугерисано да су могуће "казнене акције".

"Ми у потпуности подржавамо процес поновног успостављања демократских норми у Венецуели и спремни смо да размотримо начине да их ојачамо заједно са нашим партнерима", навео је амерички званичник.

Он је позвао и на заштиту опозиционих лидера, као и на то да снаге безбједности не треба да буду инструмент политичког насиља против грађана који траже своја демократска права.

Предсједници Бразила, Мексика и Колумбије позвали су Венецуелу да објави детаљне изборне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана