Широм Италије и Француске протести против насиља над женама

Срна, Танјуг
Широм Италије и Француске протести против насиља над женама

РИМ  - Протести и бдења одржани су данас на Међународни дан борбе против насиља над женама широм Италије, која је згрожена смрћу 22-годишње студенткиње Ђулије Чекетин коју је убио бивши дечко Филип Турето задавши јој најмање 20 убодних рана.

У Риму се је одржан протест у организацији феминистичког покрета "Једна од нас", а различите манифестације одржане су и у Милану, Торину, Ђенови, Болоњи, Фиренци, Барију, Напуљу и Палерму, пренијела је Анса.

-Ви сте будућност и свако од вас покушава да побољша оно што недостаје на свим нивоима, од наставника до студената и родитеља, учитеља - рекао је Ђино Чекетин, Ђулијин отац јуче у говору стотинама окупљених студената који су на Универзитету у Падови, где је његова кћерка студирала, присуствовали откривању црвене клупе у спомен женама жртвама насиља.

Он је поручио судентима да можда разменом идеја заједно могу да пронађу начин за искорењавање насиља, посебно насиља над женама.

-Данас смо овде за Ђулију ... желим да свако од вас промисли сваког дана шта може да учини да побољша наше животе и животе наших вољених, наших суседа, пријатеља, а изнад свега жена -рекао је Чекетин.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони у петак је поновно обећала да ће борба против насиља над женама бити настављена и да се поноси одлуком парламента.

Сенат је у сриједу једногласно са 157 гласова подржао владин приједлог закона о борби против насиља над женама.

Према подацима италијанског Министарства унутрашњих послова, ове године је у Италији убијено 106 жена, од којих су њих 55 наводно биле жртве партнера или бившег партнера.

Неколико хиљада људи марширало је улицама Париза и других градова у Француској да би осудили насиље над женама.

Скупови су одржани на Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојкама.

Многи демонстранти били су у љубичастој боји, која је боја жена и родне равноправности, а кретали су се прохладним улицама Париза и других градова носећи натписе "Једно силовање сваких шест минута у Француској" и "Заштитите своје дјевојчице, образујте своје дјечаке".

-Не желимо више да бројимо мртве - рекла је новинарима Меле Леноар из активистичке групе "Сви ми".

Она је позвала Владу да више новца посвети искорјењивању насиља над женама, пренио је АФП.

-Континуирано насиље над женама није незбјежно. То морамо окончати и учинићемо то - рекао је предсједник Емануел Макрон у видео-снимку објављеном данас на друштвеним мрежама.

Према владиним подацима, у Француској је ове године забиљежено 121 случај убистава жена због њиховог пола, у поређењу са 118 у 2022. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана