Сиријска војска: Оборено више израелских ракета, циљале Дамаск

ГС/Агенције
Сиријска војска: Оборено више израелских ракета, циљале Дамаск

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Рат Израела и Хамаса траје 119 дана. Тешке борбе између израелских снага и припадника Хамаса настављене су Кан Јунису, граду на југу Појаса Газе. Алжир је предложио нацрт резолуције Савjету безбједности УН којом тражи хитан хуманитарни прекид ватре између Израела и Хамаса, и у којој се такође ''одбацује присилно расељавање палестинског цивилног становништва''.

Сиријска војска: Оборено више израелских ракета, циљале Дамаск

Сиријска војска је саопштила да је данас оборила више израелских ракета лансираних са Голанске висоравни које су циљале јужни Дамаск, јавила је државна новинска агенција САНА позивајући се на војни извор.

Раније, током ноћи било је извјештаја медија о експлозији у околини Дамаска, преноси Ројтерс. Израел није потврдио да је извршио напад на Дамаск. Ројтерс наводи да је Израел, од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас на југ земље 7. октобра, појачао ударе на положаје милиција у Сирији које подржава Иран, као и на положаје сиријске противваздушне одбране

Остин у разговору са Галантом поновио важност испорука помоћи за Појас Газе

Амерички министар одбране Лојд Остин поновио је у телефонском разговору са израелским министром одбране Јоавом Галантом важност обезбеђивања несметане испоруке хуманитарне помоћи за Појас Газе и захвалио Галанту на његовим напорима да се оствари тај заједнички циљ, саопштио је Пентагон.

У саопштењу се наводи да су Остин и Галант у четвртак разговарали о преласку Израела на операције ниског интензитета у Појасу Газе, подршци дипломатском рјешењу за сукоб дуж израелско-либанске границе и о стабилности на окупираној Западној обали.

Остин и Галант су разговарали и о пријетњама америчким снагама које су распоређене у региону Блиског истока.

Галант је изразио саучешће због погибије три америчка војника у нападу дроном у Јордану, наведено је у саопштењу. САД вјерују да је дрон којим је извршен напад на америчку базу у Јордану током викенда, а у којем су три америчка војника погинула и више од 40 рањено, произведен у Ирану, рекла су четири неименована америчка званичника за Ројтерс.

Алжир предложио нацрт резолуције СБ УН о хитном прекиду ватре у Појасу Газе

Алжир је предложио нацрт резолуције Савjету безбједности УН којом тражи хитан хуманитарни прекид ватре између Израела и Хамаса, и у којој се такође ''одбацује присилно расељавање палестинског цивилног становништва''.

У нацрту се захтиjева од свих страна да се придржавају међународног права и позива на пун, брз, безбједан и несметан хуманитарни приступ цијелом Појасу Газе, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да још није познато када ће се гласати о нацрту резолуције, за чије усвајање је потребно најмање девет гласова и да сталне чланице САД, Британија, Кина, Русија или Француска не уложе вето.

САД и Израел се противе прекиду ватре, верујући да би то користило само палестинској милитантној групи Хамас, наводи Ројтерс.

Камерон: Британија би могла да призна палестинску државу

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјавио је да би Британија могла званично да призна државу Палестину након прекида ватре у Гази и прије исхода вишегодишњих преговора између Израела и Палестинаца о рјешењу двије државе, пренио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана