Дјевојчица из Сирије спасила брата под рушевинама, сада јој пријети тужна судбина

ГС
Дјевојчица из Сирије спасила брата под рушевинама, сада јој пријети тужна судбина

ИДЛИБ - Локални шеф полиције Омар Рахал чуо је слабашан глас који је долазио из рушевина. Ноћ прије два потреса магнитуда 7.8 и 7.6 погодила су његово село Харем у Сирији коју држе побуњеници, сравнивши са земљом десетине зграда, укључујући стамбени блок у којем је живио његов рођак Махмуд са супругом и седмеро дјеце.

Неколико сати касније Рахал је улетио у рушевине куће у нади да ће пронаћи Махмуда и његову обитељ живе. Цијело јутро није чуо знакове живота, но око поднева коначно је зачуо глас дјевојчице: "Вадите ме одавде."

Нашли је тешко озлијеђену

Неколико метара испод врха гомиле крхотина, углављена између бетона, лежала је Махмудова петогодишња кћерка Јинан, заједно с деветомјесечним братом Абдулахом којег је тјешила испод рушевина. 

Поред њих, закопано испод остатака куће, било је тијело њихове мајке Суад. Рахал је могао видјети само њену руку којом као да је покушала загрлити своју дјецу како би их заштитила, преноси Гардијан.

Рахал их је покушао ослободити, али је схватио да не може сам. Снимио је двоје заробљене дјеце и послао видео својим полицијским колегама, тражећи од њих помоћ. Видео је брзо постао виралан на Твитеру као симбол трагедије у Идлибу.

"Моји људи су одмах стигли и помогли ми извадити малог Абдулаха, који је, срећом, имао само неколико малих огреботина. Али проблем је била Јинан. Била је прикована бетонском плочом и жељезна јој је шипка пробола ногу", рекао је Рахал.

Недостатак помоћи

Спасилачки напори у Идлибу, који је остао углавном затворен од вањског свијета два дана након потреса, отежани су због недостатка машинерије и помоћи, а људи су били присиљени извлачити своје вољене голим рукама.

"Да бисмо подигли бетонски блок, користили смо дизалицу, ону за подизање аутомобила када треба промијенити гуму. Успјело је. Али Јинан је још увијек имала тај жељезни штап забоден у ногу. Морали смо га пресјећи. Нисмо имали избора. Рискирали смо и смрт и губитак дјетета. Стога смо одлучили направити оно што нисмо жељели – извадити Јинан док јој је нога још увијек била дјеломично набодена на штап", каже Рахал.

Око 2 сата ујутру у уторак, након скоро 22 сата под рушевинама, дјевојчица је спашена. Седам дана након спашавања Гардијан је посјетио Јинан и њеног млађег брата у болници преуређеној из бивше школе у којој су озлијеђена дјеца из Харема била на лијечењу. Абдулах је спавао умотан у вунену деку док је Јинан лежала, још увијек у боловима, на кревету.

Црне прогнозе

"Рана на њеној нози јако је озбиљна. Јинан можда више никада неће ходати као раније, нећу лагати. Ако се рана не поправи, могли бисмо бити присиљени ампутирати јој ногу", рекао је њен доктор Вајих ал-Каррат.

Након објављивања видеа неки медији су погрешно објавили да је Јинанин отац још увијек жив. Нажалост, то није истина. 

"Јинан и Абдулах су једини који су преживјели у обитељи", рекао је Рахал у сузама. О двоје дјеце ће бринути прастриц и његова жена.

Јинан и њен брат су међу великим бројем дјеце која су остала без родитеља у потресу у Идлибу. Број погинулих у потресу у Сирији попео се преко 3580. 

То је трагедија", рекао је Карат тихим гласом. "Јинан зна да је остала сама с братом. Али видите да су ова дјеца овдје, поред Јинаниног кревета, такође сирочад. А већина се и даље пита гдје су им родитељи и када ће им доћи. Прво их желимо излијечити. Онда ћемо, у неком тренутку, бити присиљени рећи им да су и они остали сирочад."
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана