Сирија: Због земљотреса расељено више од 171.000 људи

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

ИСТАНБУЛ - Најмање 171.843 особе расељене су на сјеверозападу Сирије због земљотреса 6. фебруара који су имали епицентар на југу Турске, објавила је сиријска хуманитарна организација.

"Помоћ Уједињених нација (УН) је и даље је минимална, само 114 камиона стигло у једној седмици, од којих је 93 посто прошло преко прелаза Баб ал-Хава, упркос отварању још два гранична прелаза", саопштила је сиријска Организација за координацију одговора у четвртак.

Додаје се да се очекује да ће још 24 камиона ући преко прелаза Баб ал-Хава и Баб ал-Саламех.

Организација је нагласила опште незадовољство у региону због кашњења хуманитарне помоћи УН-а, наводећи да је помоћ УН-а мања од 25 посто укупне помоћи која је ушла у сјеверозападну Сирију.

Из ове организације су критиковали и политизацију пристигле помоћи, нарочито међународне, као и усмјеравање великих количина помоћи на подручја под контролом режима, која су, како наводе, добила 90 посто помоћи за жртве земљотреса.

У Сирији је најмање 3.688 људи погинуло, а више од 14.749 особа је повријеђено у два снажна земљотреса 6. фебруара.

Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени Рихтерове скале, са епицентром у провинцији Кахраманмарас, погодили су 11 провинција, уништивши хиљаде зграда и погодивши више од 13 милиона људи.

Најмање 38.044 особе погинуле су у Турској у два снажна земљотреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана