Шири се штрајк у америчкој ауто-индустрији, радници на улицама у 20 савезних држава

Танјуг
Шири се штрајк у америчкој ауто-индустрији, радници на улицама у 20 савезних држава

ВАШИНГТОН - Чланови америчког синдиката Уједињених радника у аутомобилској индустрији (УАВ) проширили су штрајк против великих компанија и обуставили рад у 38 центара за дистрибуцију ауто-дијелова компанија "Џенерал моторс" и "Стелантис" у 20 савезних држава.

Још 5.600 радника прикључило се штрајку у који је прошле недјеље ступило 13.000 од 146.000 чланова синдиката, преноси Глас Америке.

"Форд" је поштеђен додатних штрајкова пошто је компанија испунила неке од захтјева синдиката током преговора прошле недјеље, саопштио је предсједник УАВ Шон Фејн.

-Постигли смо стваран напредак у „Форду“. И даље треба да риешимо нека озбиљна питања, али желимо да признамо да „Форд“ показује озбиљну намјеру да постигне договор - рекао је Фејн током онлајн излагања члановима синдиката.

Према његовим риечима, "Џенерал моторс" и "Стелантис" су одбацили приједлоге синдиката да повећају плате због већих трошкова живота, дају радницима дио профита и гарантују безбједност послова.

Синдикат тражи повећање плата од 36 одсто у наредне четири године, као и укидање нижих платних разреда за нове раднике, а најсмјелији захјтев је 32-часовна радна недјеља за плаћених 40 сати.

Са друге стране, аутомобилске компаније кажу да не могу да приуште да испуне захтјеве синдиката упркос огромном профиту јер морају да инвестирају у прелазак на електрична возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана