Шири се незапамћен пожар у Калифорнији, хиљаде ватрогасаца на терену

Танјуг
Шири се незапамћен пожар у Калифорнији, хиљаде ватрогасаца на терену

ВАШИНГТОН – Хиљаде ватрогасаца боре се данас са шумским пожаром који се убрзано шири на сјеверу Калифорније.

Пожар се за 24 сата више него двоструко проширио а до сада је изгорјело више од 141.640 хектара сјеверно од главног града Калифорније Сакрамента, навела је локална служба за заштиту од пожара, пренио је Ројтерс.

У том региону очекују се ниже температуре што би могло да помогне напорима да се успори ширење ватре. Пожар је до јутарњих сати локализован на само десет одсто захваћене површине.

Ватрена стихија је уништила 134 објекта, навеле су локалне власти.

Издати су налози за евакуацију за више насеља у неколико округа, као и упозорење за град Передајз који је уништен 2018. у најтежем пожару у историји Калифорније.

Предсједник САД Џозеф Бајден обавијештен је о размјерама пожара и наложио је свом тиму да учини све што је могуће да се помогне у борби са ватром, саопштио је званичник Беле куће.

Један мушкарац ухапшен је у четвртак под сумњом да је изазвао пожар тако што је запаљени ауто гурнуо у јарак дан раније.

Најновији пожар у Калифорнији је до сада највећи од десетак активних у САД.

У Орегону гори неколико пожара, а један ватрогасац је погинуо након што се на југоистоку те државе срушио једномоторни авион за гашење, саопштила је америчка шумарска служба

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана