Украјинци поручују да је почело одбројавање до почетка контраофанзиве

ГС/Агенције
Украјинци поручују да је почело одбројавање до почетка контраофанзиве

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 431. дан. У цијелој Украјини ноћас су се огласиле сирене за ваздушну опасност, а градска управа Кијева тврди да је противваздушна одбрана оборила све руске ракете и беспилотне летјелице. Украјинци поручују да је почело одбројавање до почетка контраофанзиве. На фронту је и даље најжешће код Бахмута.

 

Регионалне власти:У ракетирању Павлограда 34 повријеђених,међу њима петоро дјеце

Број повријеђених у ноћашњем ракетном нападу руских снага на Павлоградски округ, у Дњепропетровској области, повећан је на 34, од којих су петоро деца, саопштио је данас начелник  дњепропетровске обласне управе Сергиј Лисак.

Навео је да су двије повријеђене жене на интензивној њези, а да најмлађе повријеђено дијете има осам година, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је саопштено да је повријеђено 25 људи, међу њима троје дјеце.

Лисак је навео да је оштећено 19 вишеспратница, 25 приватних кућа, шест установа школског и предшколског васпитања и образовања, као и пет продавница.

МО Русије: Уништено 330 војника у правцу Доњецка

Руске трупе уништиле су око 330 украјинских војника, један тенк, четири оклопна борбена возила, четири аутомобила и хаубицу од 122 милиметра Д-30 у правцу Доњецка у протекла 24 часа, саопштило је данас руско Министарство одбране.

-Авијација је током протеклог дана извела шест борбених налета на овом подручју. Артиљерија је извршила 64 ватрена задатка. Уништено је до 330 украјинских војника, један тенк, четири борбена оклопна возила, четири аутомобила и хаубица „Д-30 - саопштило је Министарство одбране.

Министарство одбране је додало да је у близини села Новоукрајинка у Доњецкој Народној Републици елиминисано складиште муниције украјинских оружаних снага.

Лондон: Москва изградила велике војне одбрамбене објекте у Русији и Украјини

Русија је од прошлог лета изградила неке од највећих система војних одбрамбених објеката на глобалном нивоу у посљедњих неколико деценија, у областима које контролише у Украјини, као и у својим пограничним регионима, саопштило је Министарство одбране Велике Британије.

Британско министарство је, у најновијем обавјештајном извјештају о рату у Украјини, истакло да је Русија уложила посебне напоре да ојача сјеверну границу окупираног Крима, као и да је ископала стотине километара ровова унутар руске територије, укључујући регионе Белгород и Курск.

Министарство је навело на Твитеру да је Русија вјероватно оправдала те потезе пријетњом од Украјине и НАТО-а.

Сирски:Русија код Бахмута уводи у борбу нове снаге, али не успијева да заузме град

Командант Источне групе Оружаних снага Украјине Олександар Сирски, изјавио је да „Русија код Бахмута уводи у борбу нове јуришне групе приватне војне компаније Вагнер, борце других приватних компанија и али не успијева да заузме Бахмут“.

Сирски је рекао да у појединим дијеловима Оружане снаге Украјине успјешно изводе контранападе, саопштила је прес служба Оружаних снага Украјине.

Према ријечима Сирског, код Бахмута се настављају интензивне борбе, а руске снаге су извеле бројне нападе, покушавајући да пробију украјинску одбрану у неколико праваца, али су ти напади одбијени, наводи Интерфакс Украјина.

Сирски је ситуацију у Бахмуту оцијенио као компликовану.

Регионалне власти: У ракетирању Павлограда 25 повријеђених, међу њима троје дjеце

У руском ракетирању Павлограда, у Дњепропетровској области, повриеђено је 25 људи, међу њима троје дјеце, саопштио је данас начелник Дњепропетровске обласне управе Сергиј Лисак.

Навео је да је оштећено 19 вишеспратница, 25 приватних кућа, шест установа школског и предшколског васпитања и образовања, као и пет продавница, преноси Интерфакс Украјина.

Оштећено је и једно индустријско предузеће.

У цијелој Украјини протекле ноћи неколико сати на снази је био аларм за ваздушну опасност, а у више области, укључујући Кијев, дејствовала је украјинска ПВО.

Украјинска војска је саопштила да је оборила 15, од укупно 18 лансираних руских ракета.

Украјина: Русија у ноћашњем нападу лансирала 18 пројектила, оборили смо 15

- Снаге ПВО Украјине су током ноћашњег масовног руског ракетног напада уништиле 15 крстарећих ракета, од укупно испаљених 18 - саопштио је командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.

Према његовим ријечима, руске снаге напале су Украјину из стратешких авиона - девет Ту-95 из Мурманске области и два Ту-160 из региона Каспијског мора, преноси Униан.

Залужни је навео да су руске снаге користиле крстареће ракете Х-101/Кх-555.

У цијелој Украјини ноћас је неколико сати трајао аларм за ваздушнбу опасност, а у више области дејствовала је украјинска ПВО.

Сирене за ваздушну опасност у више  области у Украјини

У цијелој Украјини ноћас су се огласили аларми за ваздушну опасност, а градска управа Кијева саопштила је да је противваздушна одбрана оборила све руске ракете и беспилотне летјелице.

-Према прелиминарним информацијама, у ваздушном простору Кијева наше снаге ПВО су уништиле све непријатељске ракете и беспилотне летјелице. Подаци се прецизирају - саопштио је шеф градске управе Серхиј Попко, преноси Интерфакс Украјина.

Он је навео да до сада није било цивилних жртава, нити оштећења на стамбеним објектима и инфраструктури.

Према наводима градске управе Кијева, напад је извршен истовремено крстарећим ракетама и беспилотним летелицама, а ракете су испаљене из стратешких авиона ТУ-95МС.

У Кијеву је ваздушна узбуна трајала око три сата, наводи Интерфакс Украјина.

Агенција Униан преноси да је украјинска ПВО дејствовала у низу области.

Јужна команда украјинске војске: Напад на складиште у Севастопољу припрема за контраофанзиву

Портпаролка Јужне команде украјинске војске Наталија Хумењук изјавила је да је експлозија у складишту нафте у Севастопољу на Криму била само "припрема" за украјинску контраофанзиву.

-Ова акција је само припрема за широку, општу офанзиву коју сви очекују - навела је Хумењук, пренијела је "Украјинска правда".

Међутим, како наводи "Кијев индепендент", украјинско лидерство и високи војни команданти нису потврдили да Украјина стоји иза напада.

Гувернер Севастопоља Михаил Развожајев рекао је да су у нападу у суботу учествовала два дрона.

Он је навео да су у нападу изгорјела четири резервоара.

Развожајев је додао да је пожар захватио око 1.000 квадратних метара, а да није било жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана