Сирене за ваздушну опасност у цијелој Украјини

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/AП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини - 297. дан. Руски предсједник Владимир Путин посjетио је здружени штаб свих родова војске који учествују у рату у Украјини, саопштено је из Кремља. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је половина Кијева без гријања, трећина без струје. Метро у Кијеву од јутрос поново ради.

14:19 Конашенков: За 24 сата убијено 35 украјинских војника код Доњецка
Портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио је данас да су руске трупе јужно од Доњецка за протекла 24 сата убиле 35 украјинских војника и уништиле два непријатељска оклопна возила.

Конашенков је додао и да су елиминисане две извиђачке и саботажне групе украјинске војске близу насеља Новомајерскоје и Шевченко, преноси ТАСС.

11.00 Сирене за ваздушну опасност у цијелој Украјини
 Сирене за ваздушни опасност огласиле су се данас у целој Украјини, укључујући главни град Кијев.

"Молимо вас, идите у склоништа!", апеловала је на грађане градска администрација Кијева, преноси Ројтерс.

Руске снаге јуче су извеле ракетне нападе на Кијев и више области у Украјини, а на мети су били објекти енергетске инфаструктуре.

09:54 Украјинска војска испалила шест ракета "град" на Доњецк

Украјинска војска испалила је рано јутрос шест ракета "град" према Доњецку, саопштила је мисија самопроглашене Доњецке Народне Републике при Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са украјинским ратним злочинима.
Према извештају, напад се догодио у 02.26 по локалном времену, а мета је био Буденовски округ у Доњецку, пренео је ТАС С.

09:24 Резниченко: Спасиоци извукли тијело једногодишњег дјечака из рушевина у Кривом Рогу

Спасиоци су извукли тијело једногодишњег дечака из рушевина стамбене зграде у централном украјинском граду Криви Рог која је срушена у руском нападу, изјавио је данас регионални гувернер Валентин Резниченко. 
Резниченко је на Телеграму навео да је тешко о тако нечему писати, да је дијете погинуло у руском нападу у петак ујутру, у којем су погинуле укупно четири особе.
Руске снаге су у петак извршиле један од највећих напада на критичну украјинску инфраструктуру од почетка инвазије 24. фебруара, подсјећа Ројтерс.

08:36 Москва: Директни трилатерални разговори о нуклеарки Запорожје нису могући

Русија сматра да директни трилатерални разговори Москве, Кијева и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о заштићеној зони око нуклеарке Запорожје нису могући због тренутног стања руско-украјинских односа, рекао је руски стални представник при ИАЕА Михаил Уљанов.

"Наравно да би напредак по том питању могао бити бржи да се воде трилатерални разговори, али то је немогуће због тренутног стања руско-украјинских односа", рекао је Уљанов у интервјуу за Тас.

Он је појаснио да је из тих разлога генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси ангажован у шатл дипломатији, и да наизменично комуницира са Кијевом и Москвом Руски дипломата сматра да ипак постоје шансе да се постигне договор о заштићеној зони око нуклеарке Запорожје, али да је прерано говорити да је он близу.

"Прошлог понедјељка је у Паризу одржан састанак генералног директора ИАЕА и украјинског премијера Дениса Шмигала. Колико је нама познато, током разговора се детаљно разговарало о овој теми. Дакле, процес се наставља и постоје шансе да се постигне договор. Истовремено, било би прерано рећи да се приближавамо споразуму", изјавио је Уљанов.

08:07 Кличко: Половина Кијева без грејања, трећина без струје

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је јутрос да, послије јучерашњих руксих ракетних напада, сви грађани главног града Украјине имају воду, да гријање има пола града, а да две трећине има струју.

Кличко је на Телеграму написао да надлежни раде на томе да грејање добију сви становници Кијева. Истакао је да су на снази ванредна искључења струје, због значајног дефицита и да надлежни апелују на шедњу електричне енергије.

Кијев и други градови у Украјини јуче су били на мети руских ракетних напада.

07:49 Метро у Кијеву од јутрос поново ради

У Кијеву од јутрос поново ради метро, након што је његов рад јуче био обустављен послије ракетног напада руских снага.

"Јутрос у 7.30 кијевски метро наставља рад", написао је градоначелник Кијева Виталиј Кличко на Телеграму.

Метро станице јуче су служиле као склоништа. Руске снаге јуче су извеле масовни ракетни напад на Кијев и више области у Украјини.

06:55 Путин са командантима руских трупа које ратују у Украјини

Руски предсjедник Владимир Путин посетио је здружени штаб свих родова војске који учествују у рату у Украјини, саопштено је из Кремља.

"Предсjедник Владимир Путин је у петак боравио у радној посjети здруженом штабу војних родова укључених у специјалну војну операцију", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси ТАС.

Песков је изјавио да је Путин извршио инспекцију рада штабова, информисао се о напретку војне операције, одржао конференцијски и одвојене састанке са командантима.

Како је саопштено, током посjете штабу руске војске која ратује у Украјини, Путин је саслушао предлоге команданата трупа о могућим будућим акцијама у краткорочној и средњорочној перспективи, наводи ТАС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана