СИПРИ: Приходи од продаје оружја највећих свјетских компанија пали за 3,5 посто

Танјуг
Foto: Iran Press

СТОКХОЛМ - Приходи од продаје оружја и војних услуга 100 највећих свјетских компанија пали су за 3,5 посто у 2022. у односу на 2021. годину и износили су 597 милијарди долара, упркос наглом повећању потражње, показују данас објављени подаци Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ).

Како напомињу из института СИПРИ, упркос новим наруџбама, многе америчке и европске компаније за производњу оружја нису биле у могућности да значајно повећају производне капацитете због недостатка радне снаге, растућих трошкова и прекида у ланцу снабдијевања, који су погоршани сукобом у Украјини.

Поред тога, земље су послале нове наруџбе крајем године, а временски размак између наруџби и производње значи да растућа потражња није утицала на зараду ових компанија у 2022. години, додаје се.

"Многе компаније за производњу оружја наишле су на препреке у прилагођавању производње за ратове високог интензитета. Међутим, потписани су нови уговори, највише за муницију, што би могло да значи да ће бити већег прихода 2023. године, а и након тога", рекла је један од директора у СИПРИ, Луси Беро-Судро.

Како институт напомиње, пад глобалних прихода од оружја у 2022. је углавном узрокован укупним падом продаје оружја компанијама у Сједињеним Државама и Русији.

Приходи од оружја 42 америчке компаније које су у водећих 100 у свијету, пали су за 7,9 посто - на 302 милијарде долара у 2022.

Приходи су чинили 51 посто укупног прихода од оружја у водећих 100 компанија.

Од 42 америчке компаније, 32 су забиљежиле пад годишњег прихода од оружја, најчешће наводећи текуће проблеме у ланцу снабдијевања и недостатку радне снаге услијед пандемије ковида.

За разлику од главних америчких и европских добављача, компаније у Азији и Океанији и на Блиском истоку су забиљежиле значајан раст прихода од оружја у 2022. години, демонстрирајући способност да одговоре на повеćану потражњу у краћем временском периоду.

Ово се посебно односило на земље као што су Израел и Јужна Кореја, и оне у којима компаније имају тенденцију да се ослањају на кратке ланце снабдјевања.

Приходи од оружја 22 компаније из Азије и Океаније, које су наведене на ранг листи, порасли су за 3,1 одсто и достигли 134 милијарде долара у 2022. години. 

Ово је била друга година заредом у којој су приходи од 100 највеćих компанија оружја за Азију и Океанију били већи од европских.

Приходи од оружја у 26 компанија сједиштем у Европи порасли су за 0,9 одсто и достигли 121 милијарду долара у 2022. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана