Сину америчког предсједника пријети кривични поступак

Срна
Сину америчког предсједника пријети кривични поступак

Представнички дом америчког Конгреса спреман је да настави са процедуром подизања оптужнице против Хантера Бајдена, сина предсједника САД, јер одбија да свједочи пред конгресменима о незаконитостима у породичном бизнису.

"Ако Хантер Бајден покуша да избјегне нови позив за давање исказа, или направи још један јавни испад у вези са тим, ићи ћемо даље у позивању на одговорност за непоштовање Конгреса САД" - упозорава Том Емре, координатор републиканске већине у Представничком дому.

Он напомиње да је Хантерово свједочење "кључно за истрагу Представничког дома о могућој корупцији породице Бајден".

Како преноси "Алтер Америка", позивајући се на америчке тв мреже, два надлежна одбора Представничког дома спремна су да се са Хантером договоре о новом датуму његовог свједочења и пријете да ће га позвати на одговорност ако поново буде игнорисао позив за давање исказа".

Са овим упозорењем иступили су републикански лидер у Надзорном одбору Џејмс Комер и његов партијски колега Џим Џордан, који је на челу Одбора за правосуђе.

Хантер Бајден је претходно два пута игнорисао позиве из Конгреса САД. Али је сада, с обзиром да оптужба за непоштивање Конгреса подразумијева и могућност кривичног гоњења, његов адвокат Абе Ловел, послао писмо Конгресу у којем је навео да је његов клијент пристао да се појави на Капитолу.

Главна питања са којима ће хантер бајден бити суочен тицаће се умијешаности Џозефа Бајдена у пословне трансакције своје уже и шире породице (син, брата, сестра...), која је широм свијета трговала његовим именом и утицајем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана