Сингапур: Треће погубљење за двије недеље због трговине дрогом

Танјуг
Сингапур: Треће погубљење за двије недеље због трговине дрогом

СИНГАПУР - У Сингапуру је данас обешен трећи осуђеник за двије недеље због трговине дрогом. Централни биро за наркотике саопштио је да је Мохамед Шалех Абдул Латиф, 39-годишњи Сингапурац, погубљен у сингапурском затвору Чанги.

Он је осуђен на смрт због испоруке 54 грама хероина, "довољно да утоли зависност око 640 корисника недељно", наводи се у саопштењу које преноси Асошијетед прес.

Шалех је радио као возач доставног возила пре хапшења 2016. Осуђен је 2019, а његова жалба је прошле године одбачена. На суђењу је тврдио да је веровао да испоручује кријумчарене цигарете за пријатеља коме дугује новац и да није проверио садржај торбе јер је вјеровао пријатељу.

Судија Вишег суда пресудио је да њихове везе нису биле довољно блиске да оправдају поверење које је тврдио да има. Иако је суд утврдио да је он био само курир, изречена му је обавезна смртна казна јер тужиоци нису издали потврду да је сарађивао са њима, додаје се у саопштењу.

Сингапурски закони налажу смртну казну за свакога ко је осуђен за трговину више од 500 грама канабиса и 15 грама хероина. Шалех је био пета особа која је погубљена ове године, а 16. погубљена због кривичног дела везаног за дрогу откако је Сингапур наставио егзекуције вешањем у марту 2022, након двогодишње паузе због пандемије КОВИД-19.

Још двоје грађана погубљено је прошле недеље, Саридеви Дјамани, 45, која је у петак била прва жена обешена у последњих 19 година, због трговине око 31 грама хероина и Мохамед Азиз Хусаин (56), због трговине око 50 грама хероина.

Групе за људска права, међународни активисти и Уједињене нације позвале су Сингапур да заустави погубљења за кривична дјела повезана са наркотицима, напомињући да је то неефикасно као средство одвраћања.

Власти Сингапура инсистирају на томе да је смртна казна важна за заустављање потражње и понуде дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана